• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Vakkundig advies
  • Veilig betalen
  • Vragen? Bel: 023-3030720

Kokosolie

Door Pien Rothuizen, 6 juli 2018
Deel blog:

Over kokosolie valt heel veel te zeggen. Wij, (het koninklijk meervoud, we zijn hofleverancier…) denken dat het een gezond vetzuur is. Het is weliswaar een verzadigd vetzuur, maar niet cholesterolverhogend zoals vaak wordt gesuggereerd. Ik verwijs zo naar een link van Juglen Zwaan omdat hij de eigenschappen heel duidelijke verwoordt. Ik denk niet dat ik het beter beschrijf en daarom wil ik deze link ook delen. Er is maar één klein dingetje waar hij niet naar verwijst en waar ik mij énorm over heb verbaasd. En dit ene dingetje gaat om de betekenis van de koude persing.

Wat is koude persing volgens de warenwet?

Koooooude persing – laat het maar even resoneren – begint met mechanisch roterende druk. In combinatie met verhoging van de temperatuur komt er vervolgens steeds meer olie vrij. De eerst stoomolie begint met een temperatuur van ongeveer 30-40 graden. Dat is de kwaliteit die bijvoorbeeld het merk Viridian in haar potten stopt. Maar dat koude persing tot een temperatuur van 150 graden gaat (very cool) had ik van je lang zal je leven niet verwacht.

En DAT is precies de reden waardoor je verschillen in kwaliteit, prijs en smaak kunt ervaren. In vergelijking met olijfolie worden er minder chemicaliën gebruik om het laatste beetje olie vrij te krijgen. Maar goed, proef en ervaar. Kokosolie (ook neutraal, zonder kokoslucht verkrijgbaar) oxideert niet snel, is stabiel als je ermee bakt en goed te verwerken in allerlei gerechten. Ik gebruik het heel regelmatig voor de granola, voor het bereiden van een lekker Indonesisch gerecht, maar ook voor chocolade. Het staat bij mij prominent in de keuken omdat ik bewust en lekker wil eten.

www.ahealthylife.nl/kokosolie-gezond-of-ziekmaker

Deel blog:

Reactie plaatsen