Webwinkel

Kaneel Ceylon of Cassia?

In den beginne was er kaneel en ze wordt gemaakt van de binnenbast van de kaneelboom (Cinnamomum). Als je de bast oprolt en droogt krijg je kaneelstokjes. Er zijn zoals in de titel benoemd twee soorten kaneel Ceylon en Cassia. De ene komt oorspronkelijk uit Sri Lanka (voorheen Ceylon), maar tegenwoordig ook uit Indonesië, India of de Filipijnen. De Cassia-variant komt met name uit China, India, Vietnam en Indonesië.

Er is dus een (groot) verschil tussen twee soorten kaneel zowel qua smaak als gezondheid, daar gaan we het dan maar eens over hebben.

Qua uiterlijk zijn de verschillen tussen de twee soorten kaneelstokjes goed zichtbaar. De opgerolde bast van Ceylon is lichtbruin van kleur, het stokje is losmazig (een beetje de structuur van een sigaar), waardoor je het makkelijk kan breken. Ceylon is daardoor ook poreuzer, makkelijk in stukjes te breken, dus goed te gebruiken in kruidentheeën.

ceylon kaneel
Ceylon kaneel

cassia kaneel

Cassia is donkerbruin van kleur en heeft een hechte harde structuur.

Voor de industrie, zoals de ontbijtkoeken, stroopwafels, pepernoten en stoofpeertjes wordt vooral de Cassia gebruikt. Ook de potjes kaneel in de supermarkt bevatten meestal deze soort. Van het totale kaneelaanbod is slechts 5% Ceylon-kaneel.

 

De (onge)zondebok is de Cassia kaneel

‘De echte’ versus de ‘ongezonde’: Ceylon versus Cassia. Veel van onze aromatische kruiden danken hun geur aan de etherische olie die erin zitten. Zo wordt er niet voor niets een appeltaart gebakken als je je huis wilt verkopen. Ook ik krijg van de lucht makkelijk wat knikkende knietjes, maar of de verkoop daarmee gegarandeerd is… Afijn, het aroma komt je tegemoet. In kaneel zitten etherische oliën zoals cinnamaldehyde, eugenaol en coumarine. De laatste, coumarine, heet de kwaaie pier te zijn. De uiteindelijke organische belasting is afhankelijk van hoeveel kaneel je gebruikt en is zeker iets om rekening mee te houden.

Coumarine

Coumarine is een stof die van nature in verschillende plantensoorten voorkomt (zo ook in bergamot en tonkabonen). Het is een gifstof die de plant beschermt en kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn. Hoe hoger het percentage coumarine, des te scherper en bitterder. Gaat het percentage omlaag dan wordt deze zacht zoet aromatisch. Zakt het gehalte verder zoals in Ceylon-kaneel dan verlies het wat aan geur en smaak en wordt iets “aardser”. Cassia bevat dus véél meer coumarine dan Ceylon. Onze Cassia bevat maximaal ongeveer 3% coumarine en onze Ceylon maar 0,02%; dat is ongeveer 16 keer minder. 

Toxisch?

Het is bekend dat coumarine bij knaagdieren kan zorgen voor nier-, lever- en longschade, maar ook voor kanker. Maar dat kan je niet één, twee, drie doortrekken naar de mensch.

Voor mensen is niet goed bekend tot welke hoeveelheid het lichaam in staat is om coumarine af te breken. Dat zal ook individueel bepaald zijn, omdat we afhankelijk zijn van de ontgiftingscapaciteit van onze lever. Dus overmatig gebruik van Cassia-kaneel kan schadelijk zijn voor de lever. Daarom moeten met name (ouders van) kinderen en mensen die veel medicijnen gebruiken opletten op de hoeveelheid.

Als je dagelijks ontbijt met havermout en kaneel, kan het verstandig zijn om voor de veiligere variant te gaan of dagelijks niet meer dan 3 gram Cassia-kaneel te gebruiken.

Goed voor de spijsvertering

Kaneel heeft onafhankelijk van of het Cassia of Ceylon is een gunstige invloed op onze spijsvertering. Het heeft gezondheidsbevorderende eigenschappen voor de bloedsuikerspiegel, spijsvertering en doorbloeding. Vandaag las ik nog een placebogecontroleerde studie (van 8 weken in Zuid-Korea) met het gebruik van kaneel bij mensen met chronische diarree waarbij de klachten verminderden en de darmflora verbeterde. Uit onderzoek van het Life Sciences Instituut van de universiteit van Michigan is gebleken dat kaneel effect heeft op onze lipedemetabolisme: het heeft een gunstige invloed op onze vetstofwisseling. Dit komt onze feestelijke gerechten ten goede.

Onze kaneel

De kaneelsoorten die wie verkopen, komen bij gespecialiseerde firma’s vandaan. Wij kopen onze specerijen in bij groothandel De Weerd. Lees hier meer over waarom we voor deze kwalitatieve firma gekozen hebben.

Voor een constante kwaliteit, geur en smaak maken ze een mengsel van Cassia-kaneel uit verschillende landen (Indonesië, India, Vietnam). Door het mengen is het coumarinegehalte lager dan bijvoorbeeld enkel Vietnamese Cassia. 

De percentages coumarine kunnen per jaar/per oogst verschillen:

  • onze Ceylon-kaneel bevat max 0 -200 mg /kg
  • onze Cassia 2600-3900 mg /kg

Cassia-kaneel zit wat ons betreft niet meer in het verdomhoekje. Onze koek- en speculaaskruiden bevatten namelijk Cassia-kaneel en dit is voor de geur, reuk en smaak wel onze eerste keuze. Kom snel maar eens een keer ruiken!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os