• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Vakkundig advies
  • Veilig betalen
  • Vragen? Bel: 023-3030720

Interactie kruiden en geneesmiddelen is géén nieuws

Door Pien Rothuizen, 1 april 2015
Deel blog:

Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft 18 maart 2015 een rapport naar buiten gebracht over de interactie tussen kruiden en geneesmiddelen. Onze brancheorganisatie (NPN) is al langer met RIVM en NVWA in contact over deze interacties.

Dat kruiden, en ook voedingsmiddelen zoals grapefruit, een interactie kunnen hebben met geneesmiddelen is al heel lang bekend. Waarschuwingsteksten staan in de regel op de verpakking. Daarbij is gekeken naar de praktische relevantie.
Zo hebben producten met Sint Janskruid verplicht op de verpakking staan dat het de werking van geneesmiddelen kan beïnvloeden. Op producten met Ginkgo biloba (extracten) wordt vermeld dat het een interactie geeft met antistollingsmiddelen. Geneesmiddelen zijn met regelmaat afgeleid van werkzame stoffen uit planten. De interactie kan ontstaan als beide, kruid en geneesmiddel, op hetzelfde systeem in het lichaam ingrijpen.

De risico’s waarover gesproken wordt betreft receptplichtige geneesmiddelen. In eerste instantie moet de informatievoorziening bij het verstrekken van het geneesmiddel liggen. Daarnaast zijn waarschuwingen op de verpakkingen een goede aanvulling. Als jegeneesmiddelen slikt is het goed om ook het gebruik van kruidenpreparaten aan je arts te melden.

Andersom zijn er ook interacties bekend. Zo kan gebruik van medicijnen ertoe leiden dat belangrijke voedingsstoffen minder in het lichaam opgenomen worden. Een geneesmiddel voor diabetici, metformine, remt de opname van diverse vitamines en dat kan tot tekorten leiden. En de cholesterolverlagende statines kunnen een tekort aan co-enzym Q10 geven met spierpijn als gevolg. Aanvulling van die voedingsstoffen kan gezondheidswinst voor de patiënt opleveren. Het is in ieder geval belangrijk genoeg om daar aandacht voor te hebben.

Deel blog:

replies are closed