Houd wespen op afstand met deze 5 tips!

Door Roseline Kustner
Deel blog:

Warme, lome, zwoele zomeravonden in de tuin of aan het strand, in goed gezelschap en lekker samen buiten eten. Alleen een beetje jammer dat de wespen zo vroeg zijn dit jaar. Zeer nuttige, maar ook helaas zeer vervelende zoembeesten die je een nare beet kunnen bezorgen.

Wespen lijken op werkbijen: ze moeten ervoor zorgen dat hun koningin gevoed wordt. Ze worden voor hun werk beloond met zoetigheid. Zodra de koningin gevoed is en haar eieren gelegd heeft, is hun taak voorbij. Ze hoeven de koningin niet langer te voeden maar worden ook niet meer beloond! Dat is het moment in het seizoen waarop de wespen op ónze zoetigheden afkomen. Daarom zijn wespen tegen het einde van de zomer vaak irritanter, meer aanwezig en agressiever dan eerder in het seizoen. Maar door het extreem warme weer zijn de koninginnen al succesvol geweest en vliegen er nu meer wepsen rond dan normaal. Wespen eten suiker en eiwitten. Naast je fruit en lekkere toetjes komen ze dus ook op vlees en vis af.

Zoals alle levende wezens zijn ook wespen essentieel voor het ecosysteem. Hoe irritant ze ook kunnen zijn, wespen vervullen nuttige taken, ook voor de mens. Zo beperken ze de verspreiding van insecten en rupsen en dragen ze bij aan de bestuiving. Live and let live is daarom het mooiste beleid. Dus: hoe weer je wespen het best? Vijf wespvriendelijke tips die écht werken.

1. Wierook
Wespen hebben een hekel aan sterke geuren en rook. Van rook kunnen ze in de war raken. Rust je buitentafel dus uit met wat krachtige wierook. Let op: veel commerciële wierook bevat schadelijke synthetische stoffen. Een goede kwaliteit Tibetaanse tempelwierook is uitstekend geschikt om wespen buiten te weren: deze wieroken zijn zeer zuiver, geneeskrachtig voor ons, en geven een behoorlijke rookwolk af. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Tibetaanse tempelwieroken van De Stralende Zon, een betrouwbaar adres voor écht goede wierook.

2. Etherische olie
Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde planten oliën die een sterke geur afgeven. De bekendste insectwerende etherische olie is citronellaolie. Ook etherische lavendelolie en etherische kruidnagelolie werken goed. Verdamp de etherische olie in een aromalampje of een bakje heet water. Ook geurkaarsen waar een goede hoeveelheid etherische olie in verwerkt zit, kunnen prima werken. Staat nog gezellig ook!

3. Kruidnagel
Kruidnagel heeft een sterke aangename geur die wespen niet fijn vinden. Zet een bakje warm water met een klein handje kruidnagelen op tafel om een goede wespwerende geur te verspreiden.

4. Waterzak
De waterzaktruck werkt tegen vliegen en wespen en lijkt behoorlijk abracadabra, maar werkt in de praktijk perfect. Vul een stevig doorzichtig boterhamzakje met kraanwater, bind ‘m dicht en hang ‘m aan een touwtje op ooghoogte in de buurt van je eettafel of raam. De manier waarop het licht gereflecteerd wordt door deze waterzakjes schijnt optisch iets te doen met het blikveld van vliegende insecten, waardoor zij deze zakjes niet goed kunnen passeren. Een goede methode dus om aan de rand van je veranda of terrasoverkapping  te gebruiken!

5. De piranha-methode
Wat doe je als je met je kudde vee een rivier vol vleesetende piranha’s moet oversteken? Je zet je zwakste, oudste dier stroomopwaarts in de rivier. De piranha’s komen daar het eerst op af. Vervolgens steek je verderop stroomafwaarts snel de rivier over met je gezonde kudde.
De meer Boeddhistische versie daarvan kun je prima op wespen toepassen: zet een schotel met niet te versmaden zoetigheid een eind bij je eigen eettafel vandaan om wespen te lokken en meteen tevreden te houden. Vers, zoet fruit zoals meloen, werkt erg goed.

Blijf rustig
Veel mensen reageren instinctief vrij heftig op wespen en proberen ze weg te slaan. Logisch ook, want ze zitten vaak nogal in je personal space, en dat is eng. Wegslaan maakt ze echter alleen maar onrustiger en agressiever. Blijf rustig zitten en probeer de wespen met rustige bewegingen een andere kant op te leiden. Sta desnoods rustig op en blijf even uit de buurt staan tot ze weer uit je zone weg zijn.

Toch gestoken?
Wespensteken zijn pijnlijk en supervervelend. Drenk allereerst een watje in azijn en leg dit een tijdje op de beet, dit kan goede eerste verlichting geven. Wespengif is namelijk erg alkalisch; door er azijn (wat heel zuur is) bij te doen wordt het gif enigszins geneutraliseerd. Ook het uitzuigen van de beet is een goede eerste actie, als je er tenminste zelf bij kunt of als je een kompaan kunt vinden die bereid is dit voor je te doen. Slik het gif natuurlijk niet door maar spuug het uit! Daarna kun je de plek regelmatig insmeren met Prrrikweg gel of Na de Beet.

Let op: zwelt het gestoken lichaamsdeel erg op, wordt het heel erg rood, doet het buitenproportioneel pijn, gaat het kloppen en/of ontstaan er rare bijverschijnselen zoals benauwdheid, sufheid, algehele malaise of zwelling van andere lichaamsdelen? Waarschuw direct een arts! Sommige mensen reageren allergisch op wespengif en hebben daar soms direct medische hulp bij nodig.

Deel blog:

14 reacties

 1. Lilith schreef:

  Dit jaar (2018) heb ik gemerkt dat er door de vroeger lente, extreem veel wespen zijn. Om de een of andere reden zijn ze ook heel “nieuwsgierig” en gaan constant op mijn arm of handen zitten. Ik durf ze dan niet van mijn arm te duwen en blijf stilstaan.
  De (kleine) wespen blijven ook héél dicht langs me vliegen en proberen in loshangende kleding/rok/shirts te komen. Als je stilstaan, lopen ze rond over mijn arm en gaan ze hun gezicht en pootjes zitten wassen. Een kleine wesp zat ongeduldig met zijn achterlijf tegen mijn arm te ‘tikken’ alsof hij wilde steken. Doodeng.

  Ik heb citroengeurige deo, eet vrij veel fruit en zal dus ook wel zoet ruiken, maar ik zal toch wel zoet blijven ruiken, ook als ik een andere deo kies.
  Als er nog iets anders is wat ik kan doen ik zo’n situatie, dan hoor ik het graag.

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Lilith,

   Misschien kan je eens proberen om wat kruidnagelolie te verdunnen met een basisolie en dat op wat plekjes aanbrengen op je lichaam?
   Bijvoorbeeld een beetje in je nek, polsen en enkels een beetje mengsel smeren.
   De verhouding is dan om uit te proberen bijvoorbeeld een eetlepel olijfolie met 1 druppel kruidnagelolie.
   het is een vrij sterke olie en ik weet niet of je de hele dag naar kruidnagel wilt ruiken, maar als je de wespen erg vervelend vindt, kan je dit uitproberen.

 2. Leonie schreef:

  Hey Lilith,

  Ik heb precies hetzelfde dus ik loop tegenwoordig maar gewoon langzaam weg maar dit maakt een terrasbezoek toch minder relaxt.

  De kruisnagelolie kan ik niet aanraden: hier gingen de wespen juist op de ingesmeerde plekjes zitten alsof ze het lekker vonden. Nog geen oplossing gevonden die werkt helaas

  Succes!

 3. joke bitter schreef:

  kruidnagelen steken in een halve citroen,

 4. Margot schreef:

  Als je er niet van houd dat er wespen bij jou in de buurt zitten doe dan wat insecten spray op dat kun je kopen bij de apotheker en dit spuit je dan op je benen en armen en dan zullen wespen en andere insecten uit je buurt blijven

 5. M. schreef:

  Jezelf inspuiten met een pesticide is niet wat je gezond noemt: geen goed idee.
  Muggen houden niet van Vit. B geur: zou die ook helpen bij teken, wespen etc.?

  Recent gelezen op NaturalNews.com:
  teken houden niet van pepermuntgeur.
  Ze laten zich heel gemakkelijk verwijderen, stond daar geschreven, wanneer je een drupje
  pepermuntolie aanbrengt.
  Zwarte komijnolie wordt elders genoemd als
  probaat afweermiddel w.b. teken.

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste M.
   Voor zover bekend bij ons helpt B alleen bij muggen
   Er zijn speciale sprays om teken op afstand te houden

 6. Gijs Bouman schreef:

  Wat betreft wierook, ik zou beter maar niet in deze rook gaan zitten. Is vergelijkbaar met de schadelijkheid van tabaksrook, barbecuerook en houtrook. Ook al is deze wierook zog. zuiver tibetaans, het is nooit gezond om in rookwalmen te zitten.

 7. Kelly schreef:

  Helaas ben ik ook een van die gelukkige personen waar wespen graag op afkomen. Ze zitten het liefste in me gezicht terwijl mijn man hier totaal geen last van heeft. Bij hem vliegen ze gewoon langs en laten hem metrust, maar op mij moeten ze altijd zitten, of ze achtervolgen me als ik weg probeer te lopen. Ik moet er niks van weten en begin dan lichtelijk in paniek te raken. Ooit heeft iemand mij eens vertelt dat ze op je adem geur afkomen of dit klopt geen idee? Maar begin het haast wel te geloven gezien ze het liefst in me gezicht zitten ergens in de buurt van me neus en mond.

  Ik brand koffie pads in een asbak dat houdt deze nare beestjes een beetje op afstand. Alhoewel ze heus niet helemaal weg blijven de hardnekkige komen helaas toch nog maar wel in mindere mate. Dit neem ik ook vaak mee zodat ik tenminste iets heb om ze een beetje uit me buurt te houden. Asbak iets om de asbak op te zetten (want die word warm) en iets van water om het later weer uit te kunnen maken. En als ik het vergeten mee te nemen ben en zit toevallig ergens op het terras vraag ik of ze gemalen koffie hebben en iets waarin ik het mag aansteken. Meestal is dat geen probleem en zie je het personeel ineens zelf op meerdere plekken koffie branden.

 8. Prema Kleisen schreef:

  we kunnen ons insmeren, allerlei bakjes neerzetten of andere ingewikkelde dingen doen , maar de gemakkelijkste en vredelievendste methode is: zorg altijd een flesje water met fijnsproeier bij je te hebben. Zodra er een wesp in de buurt komt, sproei je er naar en hij gaat weg. Hij denkt dat het daar regent en zoekt gewoon rustig een andere omgeving. Geen sterke waterstraal, dat maakt weer agressief, maar een gewone fijnsproeier.

 9. Rita schreef:

  Ik kreeg al eens de tip om kruidnagels te gebruiken. Heb een schaaltje met warm water en wat kruidnagels bij me neergezet. Hielp niks. Sterker nog: de wespen kwamen erop af en gingen er bij in de buurt vliegen…

 10. Sandra schreef:

  Hoi iedereen
  Gisteren zat ik op strand geen ergen in dat wespen op zoet afkomen toen ik krentbol zat eten van schril sloeg mij af
  helaas wel af mij slaan
  geen idee hoe precies moet
  nu pas lees ik dat niet mag
  weet ik ook niet uit mijn hoofd
  wat nou verstandig is soms werd mijn hoofd niet zo goed .

Reactie plaatsen