Hooikoorts

Door Pien Rothuizen, 22 maart 2017
Deel blog:

Het voorjaar is aangebroken! Of uitgebroken? Met de komst van de lente wordt een groot deel van de bevolking in toenemende mate getrakteerd op hooikoorts. In eerste instantie krijgt nagenoeg iedereen een huppeltje in het hart zodra we afscheid nemen van het koude winterweer. Maar helaas krijgt zo’n 10% procent van de mensen letterlijk last van lentekriebels. Het zijn de pollen die je mollen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een pollenallergie. Heb je hooikoorts, dan reageer je dus allergisch op de pollen van grassen, bomen en andere planten. De stof waar je lichaam allergisch op reageert, noemen we het allergeen. Hooikoorts is een zogenaamde ‘inhalatie-allergie’: de allergische reactie ontstaat doordat je de pollen inademt. Naast pollenallergie bestaan er nog veel meer inhalatieallergieën, zoals huisstofmijtallergie en allergie voor honden, katten en andere huisdieren. Inhalatieallergieën werken allemaal volgens hetzelfde principe en brengen soortgelijke reacties in je lichaam teweeg, hoewel het allergeen waar je op reageert dus kan variëren. Al deze allergieën zijn het gevolg van een overmatige of verkeerde reactie van je immuunsysteem.

Hoe werkt een allergische reactie op pollen?

Wanneer je pollen uit de lucht inademt, komen die in contact met de slijmvliezen van je neus, ogen, keel en lagere luchtwegen. Op die plekken reageer je allergisch. Daarom krijg je bijvoorbeeld een lopende kriebelneus, jeukende rode ogen en een prikkende keel.

Als we even inzoomen, werkt die allergische reactie op microniveau als volgt: je slijmvliezen zijn onderdeel van je immuunsysteem. In je slijmvliezen zijn daarom allerlei stofjes aanwezig die op wacht staan om indringers, zoals schadelijke bacteriën, een kopje kleiner te maken. Wanneer er een pol in je neusslijmvlies landt, gaat die daar een reactie aan met antilichamen. Dit zijn bepaalde stoffen die door je immuunsysteem worden aangemaakt.
Als de pol en het antilichaam aan elkaar gekoppeld zijn, komen er diverse stoffen vrij, waaronder histamine.

Histamine is een stof die verwijding van je bloedvaten geeft, waardoor je neusslijmvlies gaat opzwellen. Je krijgt vervolgens neusverstopping. Histamine prikkelt tot extra slijmvorming, je krijgt dus een waterige loopneus en gaat niezen. Er ontstaat jeuk in je neus, je keel, je verhemelte en je kunt soms benauwdheid van de lagere luchtwegen krijgen. Ook kun je last krijgen van holteontstekingen als de slijmvliezen te veel opzetten. Je hebt dus de pollen aan het dansen.

Hoe ga je hooikoorts tegen?

Het zou het beste zijn om de allergenen, pollen dus, helemaal te vermijden. Maar wanneer de concentratie stuifmeel in de lucht erg hoog is, is dat een vrijwel onmogelijke opgave. Je kunt niet het hele seizoen de hele dag binnenblijven!

Gelukkig zijn er een aantal hele effectieve oplossingen tegen hooikoorts

  • Bioflavonoïden zijn plantaardige, vitamine-C-achtige stoffen. Ze kunnen de symptomen van allergieën verminderen doordat ze de productie van histamine kunnen verhinderen. Bioflavonoïden komen van nature voor in bijvoorbeeld uien, broccoli en knoflook. Dergelijke stoffen zijn ook verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplementen. Wegens de claimswetgeving mag ik daar in dit blog helaas niet verder over vertellen. Bel of mail ons voor advies.
  • Er is een bepaald Chinees kruid dat een verzachtende werking heeft op de luchtwegen en pollen minder kans geeft. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt dit kruid gezien als ‘blussend kruid bij vurige aandoeningen’.  En inderdaad, van wetswege mogen we opnieuw niet vertellen om welk product het gaat. Advies en tips nodig? Bel ons 0235312454!

Videotip

We begrijpen vaak beter wat er met ons lichaam gebeurt als we er een plaatje of filmpje van zien. ‘Deep learning’ wordt het genoemd omdat het beter beklijft: Antihistamine uitgelegd op video (dit filmpje werkt niet in Explorer)

Hooikoorts en voeding

Hooikoortsklachten kunnen ook verergeren door bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen voedingsmiddelen bijvoorbeeld histamine bevatten of de eigenschap hebben de histamineproductie in je lichaam te stimuleren. Ook kunnen sommige voedingsmiddelen enzymen in je darmen blokkeren die juist histamine voor je kunnen afbreken. Meer weten? In het blog van volgende week lees je welke voedingsmiddelen, kruiden, additieven en medicijnen tot de ‘histamine aanjagers’ worden gerekend en je bij hooikoorts dus beter kunt vermijden. Voeding bij hooikoorts.

Wil je graag een advies op maat? Bel ons dan op het telefonisch spreekuur of kom langs in de winkel voor een persoonlijk advies. Je bent van harte welkom!

Deel blog:

replies are closed