Het metabool syndroom

Door Pien Rothuizen, 1 september 2020
Deel blog:

Het metabool syndroom

Een syndroom gaat altijd gepaard met enkele kenmerken. Bij het metabool syndroom zijn dat de veranderde waarden in je stofwisseling. Om het syndroom complexer te maken en nog wat onduidelijkheid te zaaien, heeft het ook nog verschillende namen gekregen, zoals insulineresistentie syndroom, dysmetabool syndroom en syndroom X. In alle gevallen gaat het om een combinatie van verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk, overgewicht en een hoge bloedsuikerspiegel.

Om in aanmerking te komen voor deze diagnose moet er aan 3 van de onderstaande criteria worden voldaan:

 • Overgewicht rondom de buik. Dat betreft zowel vet op de buik als rondom de organen, waarbij de taille bij vrouwen groter is dan 88 cm en bij mannen 102 cm. Om overgewicht te bepalen, wordt ook de BMI gebruikt: > 30 kg/m2.
 • Verhoogde cholesterol- en triglyceridewaarden (de lipidenwaarden) > 1,7 mmol/L en HDL < 0,9 mmol/L.
 • Hoge bloeddruk zonder medicatie 140/90 mm Hg.
 • Afwijkingen in de nuchtere bloedsuikerspiegel > 6,1 mmol/L.
 • Verhoogd insulinegehalte in het bloed.

Welvaartsaandoening

Het metabool syndroom is een typische welvaartsaandoening waarbij een ongezonde leefstijl sterk bepalend is. Westerse voedingsgewoonten met veel snelle suikers, ongezonde in de fabriek in elkaar geknutselde vetten, roken, drinken, geringe beweging, stress en te weinig slaap spelen hierin een belangrijke rol. Het complex aan symptomen komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mogelijk zijn vrouwen iets meer beschermd omdat zij vet niet enkel rond hun buik opslaan, maar ook rond hun heupen en billen. Vet rond de buik en de organen doet meer mee in de stofwisseling en werkt daarom het sterkst verstorend.

De effecten van het syndroom zijn groot omdat het ontregelend werkt op zowel de suiker-, vet-, en eiwitstofwisseling (van belang voor zowel spieren, hormonen en zenuwcellen) als op de elektrolyten (mineralen) in de cellen. De optelsom van deze ontregelingen is snel gemaakt en heeft een sombere uitkomst: met deze conditie is de vitaliteit snel ver te zoeken.

Ontregelingen in de bloedsuikerspiegel maken je suf en je bent dan geneigd om snelle suikers/witmeelproducten te eten om je hersenen en je lijf van energie te voorzien. Het herstel is meestal van korte duur, je kunt licht worden in je hoofd en kenmerkend is ook dat je handen gaan trillen. Het laatste wordt veroorzaakt door een te grote aanmaak van insuline omdat de lichaamscellen op den duur minder gevoelig zijn geworden voor insuline. Dit heet insulineresistentie en kan op termijn diabetes type 2 veroorzaken.

Het vet in en rond de buik werkt verstorend op (onder andere) ons verzadigingshormoon leptine (daarover schreef ik een tijdje terug: waarom afvallen een goed idee is bij corona.

Domino-effect

Aan het metabool syndroom liggen hoge insulinewaarden en insulineresistentie ten grondslag met zichtbaar een domino-effect op andere systemen. We worden gevoeliger voor ontstekingen en dat kan een negatief effect hebben op onze vaten, maar ook op onze gewrichten, banden en kapsels. Door de verhoogde aanwezigheid van de verkeerde bloedvetten, kan hoge bloeddruk ontstaan en neemt het risico op trombose toe, maar uiteraard ook allerhande hart- en vaatziekten. Hoge insulinewaarden kunnen tot leververvetting leiden en op hormonale vlak heeft het zowel een negatieve invloed op de hoeveelheid actief schildklierhormoon als op de stresshormonen zoals cortisol. Er ontstaat een aaneenschakeling van negatieve/verkeerde terugkoppelingen waardoor je in een negatieve spiraal terechtkomt. Beide hormonen hebben namelijk invloed op onze stemming en stofwisseling.

De groep mensen met het metabool syndroom is aanzienlijk groter dan ik had gedacht en met de leeftijd neemt het percentage toe: 20-25 procent van de vrouwen en mannen tussen de 50 en 60 jaar blijkt een metabool-syndroom-pakketje te hebben. Al met al hebben we in Nederland rond een miljoen mensen met deze conditie.

Wil je het tij keren?

De neerwaartse spiraal kun je doorbreken en/of voorkomen. Niet makkelijk, maar wel mogelijk! Daar zijn aanpassingen in je levensstijl voor nodig die vooral betrekking hebben op bewegen en gezond eten. Mogelijk zou je ter ondersteuning enkele supplementen (kruiden, vitamine en mineralen) kunnen gebruiken.

Do-it-yourself-book
Er is ook een goed boek dat qua zorg voor jezelf mooie handvatten biedt en je helpt om beter inzicht te krijgen in hoe het allemaal werkt: Syndroom X, (link is als sneak preview bedoeld om een kijkje te nemen in het boek, boek dient aangeschaft te worden via succesboeken.nl) een boek vol heldere informatie en toepasbare voedings-, supplementen- en bewegingsadviezen.

Het zou fijn zijn om jezelf uit de (syn)droom te helpen.

Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op! We staan altijd klaar voor je vragen: 023-5312454 en info@vanderpigge.nl.

Vind je onze blogs ook zo leuk om te lezen? En wil je op de hoogte blijven van de laatste acties, aanbiedingen en nieuwe blogs? Meld je dan nu aan op onze homepage onderaan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met elke week een speciale aanbieding! Je ontvangt dan 10% korting op je eerste bestelling!

Deel blog:

Wil je meer tips om gezond af te vallen? Lees dan ons e-book!

Afvallen

Het is niet raar als het je niet lukt om af te vallen. Dat lukt bijna niemand. Afvallen is gewoon stom en moeilijk. Bo...

download

4 reacties

 1. Dukkie schreef:

  Hoe kan ik verder lezen in dit boek Syndroom X , het bok stopt halverwege het verhaal. Welke suplementen worden aangeraden ?

 2. Yvonne schreef:

  Ben erg benieuwd naar de supplementen die aangeraden worden, ik kan niet in het boek kijken helaas. Dank alvast voor antwoord Pamela.

Reactie plaatsen