Webwinkel

Groene waterkerssoep, bomvol gezonde voedingsstoffen!

Waterkers (ofwel Nasturtium officinale) is een bladgroente en onderdeel van de kruisbloemenfamilie waar onder andere ook radijs en tuinkers onder vallen. Dat verklaart ook meteen dat het een behoorlijke pittige smaak heeft als je het rauw eet. De naam zegt het al, waterkers is dol op water. Hoe meer hoe beter. Vandaar dat je hem in Nederland langs slootkanten kan aantreffen. Waterkers is ook vrij makkelijk in de zomer zelf te kweken in een brede pot. Hij moet altijd nat zijn, dus doe de zaadjes in de aarde, met onder de pot een schotel die altijd vol water staat. Je kan elke keer er van oogsten en dan groeit hij weer verder. Ik heb het zelf afgelopen zomer gedaan. Waterkers ontkiemt wat langzaam, maar als het eenmaal groeit, dan blijft het ook wel groeien. Je kan het overigens ook in de goed gesorteerde supermarkt kopen. Hoe maak je een lekkere waterkerssoep?

Mocht je het zelf willen plukken; er bestaat een wildplukwijzer. Waterkers is in de natuur niet altijd overal te vinden, dus een beetje geluk heb je daar wel bij nodig. (Wild geplukt dien je wel altijd de waterkers te verhitten in verband met infectiegevaar vanuit grazende schapen.) In de herfst wordt de smaak wat pittiger, in de zomer/lente smaakt het wat zachter.

 

Waterkers is super voedzaam

Waterkers kan je zowel rauw als gekookt eten. Uit onderzoek blijkt dat waterkers in de rauwe vorm anti-kanker-eigenschappen vertoont. Dat heeft te maken met bepaalde stofjes die erin zitten, namelijk glucosilinaten, ook wel mosterdglycosiden genoemd. Die zorgen voor remming van de aanmaak van specifieke kankerverwekkende stofjes in ons lichaam. Deze stofjes hebben ook een goede werking op de ontgiftingsfunctie van de lever. Daarnaast is het urine-uitdrijvend en reinigend via de nieren.

Rijk aan allerlei voedingsstoffen

Ook in geblancheerde vorm is waterkers heel voedzaam. Het zit vol vitaminen en mineralen, waaronder bètacaroteen en vitamine B1, B2, B3, B6, D en E. Qua mineralen is het rijk aan kalium, jodium, magnesium, ijzer, calcium, fosfor, mangaan, koper, natrium en zink. Daarnaast zitten er maar liefst 17 soorten aminozuren in! Dat is voor een bladgroente veel.

Omdat het zo peperig is, kan je wel altijd in een gemengde salade wat blaadjes waterkers toevoegen.

 

Je hebt nodig (voor 2 personen)

 

  • 2 biologische eieren
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui gesneden
  • 200 gram rode aardappel (geschild en in blokjes)
  • 2 zakken waterkers à 75 gram
  • 500 ml groentebouillon van een biologische tablet
  • snufje nootmuskaat van Van der Pigge

Bereiding

  • Eieren in 8 minuten hardkoken.
  • In pan olie verhitten en sjalot en aardappel 3-5 minuten zachtjes bakken, maar niet laten kleuren.
  • Van de waterkers 4 plukjes achterhouden voor garnering. Rest van waterkers door de aardappel mengen en al omscheppend laten slinken. Bouillon erbij schenken, aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes laten koken.
  • Met staafmixer pureren tot een gladde, lichtgebonden soep. Op smaak maken met zout, peper en nootmuskaat.
  • Eieren laten schrikken, pellen en elk in 4 partjes snijden. Soep in kommen scheppen en partjes ei als een bloem in midden leggen. Beetje nootmuskaat boven ei malen en garneren met pluk waterkers.
  • Lekker met een stokbroodje. Je kan er ter variatie ook nog wat diverse pitjes overheen strooien.

Eet smakelijk!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os