• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

De bijzondere hars van de boswellia

Door Sophie van Rijn, 3 mei 2018
Deel blog:

Boswellia. Een klein boompje waaruit wierook wordt gewonnen. Het boompje groeit in India, Afrika en een paar Arabische landen. Als het boompje een jaar of vier oud is wordt de schors ingesneden en komt de hars eruit gedruppeld. En die hars, daar gaat het om. Daar wordt wierook van gemaakt, maar diezelfde hars bevat ook een heilzame werking voor ons lijf. In de Ayurvedische geneeskunde wordt het vele jaren toegepast bij verschillende aandoeningen. Wij hebben er daarom een tinctuur mee gemaakt.

Heilzame krachten

Uit onderzoek blijkt dat boswellia onder andere een gunstige werking heeft op spieren, pezen en gewrichten. Maar daar kan ik in deze blog niet al te veel over zeggen. De wet bepaalt dat we steeds minder mogen schrijven over alle heilzame krachten die wij mensen aan een plant toekennen. Vreemd eigenlijk want in andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, wordt het zelfs in de reguliere geneeskunde ingezet als geneesmiddel.

Pezen

Ik kan wel vertellen over een onderwerp dat voor ons, bij Drogisterij van der Pigge nauw verwant is met de boswellia: pezen en gewrichten. En dan vooral de pezen want over de gewrichten hebben we onlangs nog een blog geschreven. Pezen zijn wel nauw verbonden met de gewrichten. Daar waar de gewrichten ervoor zorgen dat we überhaupt kunnen bewegen, maken de pezen, samen met de spieren die beweging mogelijk. Pezen ontstaan uit spierweefsel en vormen de verbinding tussen het actieve deel van de spier en het lichaamsdeel (meestal bot) dat bewogen moet worden. Kortom, zonder pees beweegt het gewricht niet en gebeurt er vrij weinig in ons bestaan. Maar net als bij de spieren en gewrichten zijn de pezen een gevoelige plek in ons lijf.

Overbelasting

Om ervoor te zorgen dat ze soepel kunnen bewegen en zo min mogelijk slijten zijn pezen op verschillende plekken in ons lijf omgeven door een vlies, de schede. De schede bestaat uit twee lagen en beschermt, isoleert en smeert de pees. Tussen de twee lagen van de schede bevindt zich een vloeistof. Dat maakt dat ze soepel over elkaar kunnen glijden. Maar dat is ook gelijk de plek waar de uitdaging ligt voor de pees. Wanneer de pees te veel achter elkaar, zonder periodes van rust, wordt gebruikt kan het lichaam de vloeistof niet tijdig aanvullen. De twee zijdes van de schede gaan dan over elkaar schuren en een irritatie of ontsteking ligt op de loer. Dat komt best veel voor. Denk aan een peesontsteking in de achilles, elleboog, pols of knie.

Wat te doen

Heb je last van een peesontsteking? Dan zijn een aantal zaken van belang. Sowieso in beweging blijven, maar dan natuurlijk met mate. Peesweefsel heeft een weinig doorbloede structuur en heeft beweging nodig om de doorstroming op gang te houden. Maar niet te veel want dan heeft het lijf weer te weinig tijd om te herstellen. Verder zijn er allerlei vormen van therapie waar de pees gebaat bij kan zijn. En dan natuurlijk nog middelen die je in kunt nemen om de pijn en ontsteking te remmen.

Natuurlijke middelen

Ook in de natuur vinden we daar hele fijne oplossingen voor. En daarmee komen we terug op het punt waar we niet zoveel meer kunnen schrijven. Vertellen des te meer. Dus mocht je nou toch nog erg nieuwsgierig zijn naar de boswellia en waarom wij de link leggen met bovenstaande dan kun je ons natuurlijk altijd bereiken. Je kunt ons bellen, mailen of natuurlijk langskomen. Ook hebben we op maandag en vrijdag een telefonisch spreekuur. We vertellen je dan graag alles wat we weten.

Deel blog:

Reactie plaatsen