Bewegen is gezond: sta op en loop!

Door Nadine Watson
Deel blog:

Om onze gezondheid te bevorderen is het belangrijk om intensief te bewegen. Dat sporten en actief zijn goed is voor je lichaam, dat wist je vast al. Onze bouw, zowel fysiek als mentaal, is gemaakt om bewegend door het leven te gaan.

Bewegingsarmoede

Een paar termen die ik ben tegengekomen in mijn onderzoek voor dit blog zijn energiecrisis en bewegingsarmoede. Volgens het onderzoek van het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen brengen wij op verschillende manieren onze gezondheid in gevaar bij een te laag energieverbruik; een energiecrisis door bewegingsarmoede.

Obesitas en vroegtijdige veroudering

Wij zijn zo ingesteld op bewegen dat minder bewegen een negatief effect heeft op onze ruststofwisseling (basaal metabolisme). Als we minder bewegen, hebben onze skeletspieren ook minder behoefte aan energie. Door te weinig bewegen werk je niet alleen obesitas in de hand (voeding speelt hierbij natuurlijk ook een grote rol), maar bevorder je ook een vroegtijdige veroudering van je lichaam, zoals een versnelde afname van je fysieke fitheid (kracht, uithoudingsvermogen) en je cognitieve prestatievermogen (reactiesnelheid, geheugen).

Bewegen voor je brein

Prestatievermogen? Ja, wist je dat bewegen ook wonderen kan doen voor je brein? Activiteit is hét breinserum! Het verbetert je geheugen, productiviteit, probleemoplossend vermogen en besluitvaardigheid. Uit onderzoek blijkt dat je wel 23% productiever bent wanneer je lichaam actief is geweest. Ook blijkt dat regelmatig in beweging zijn structurele verbeteringen in je brein aanbrengt én dat er bij beweging endorfine vrijkomt. Sterker nog: besluit je vandaag een in half uurtje op de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto dan kun je de effecten van jouw fietstocht al merken doordat je bijvoorbeeld helderder na kunt denken en een betere focus hebt.

Wat is intensief bewegen?

Kort door de bocht, zolang je ademhaling maar omhoog gaat. Een paar effectieve manieren van bewegen:

  • verricht minstens 12 minuten een (sport)activiteit om je endorfinespiegel te verhogen
  • doe dit het liefst een paar dagen per week
  • zorg dat je een hartritme bereikt dat 60-85% van het maximum is*
  • doe 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten, waarbij je lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast, bijvoorbeeld traplopen of springen
  • doe 20-30 minuten een aaneenvolgende activiteit

*Je huidige hartritme kun je testen door door twee vingers bij een bloedvat te houden (bijvoorbeeld aan je pols) en het aantal slagen per minuut te tellen. Je maximale hartritme ontdek je door je leeftijd van 220 af te tellen. Ben je bijvoorbeeld 42 jaar, dan is je maximale hartritme (220 – 42 =) 178. 60% van je maximale hartritme is dan (60% * 178 =) 107 en 85% is 151. Ben je actief bezig? Dan zou je aan je pols dus tussen de 107 en 151 slagen in een minuut moeten tellen om het gewenste effect te bereiken. Om niet te hoeven nadenken over wat je optimale hartslag is kun je een hartslagmeter gebruiken.

Integreer bewegen in je dagelijks leven

Bewegen is dus goed voor je gezondheid, maar dat kan ook gewoon door trap te lopen, te tuinieren, op de fiets te stappen, een bushalte eerder uit te stappen en het laatste stuk te lopen. Niet iedereen heeft de tijd of mogelijkheid om naar de sportschool te gaan, dus hoe fijn is het dat je bewegen kunt integreren in je dagelijks leven. Een mooi voorbeeld is dat je thuis je wekker 20 minuten eerder kunt zetten, zodat je ’s ochtends voordat je de auto in stapt nog even een rondje kan lopen of fietsen. Of wanneer je thuiskomt van een lange werkdag even na het eten ‘your mind clearen’ door een blokje om te lopen. Het huis een keer extra stofzuigen is ook bewegen, zelfs pianospelen is gecategoriseerd als een ‘licht intensieve beweging’ van 1,5 tot 3 MET*.

*MET is de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost ten opzichte van de hoeveelheid benodigde energie in rust.

Grijp dagelijks dus alle manieren aan om te bewegen, te sporten of actief te zijn. Bouw rustig de snelheid en zwaarte van de beweging op. En voor alle duidelijkheid, bewegen kan ook een omweg zijn naar het toilet op kantoor of een ommetje tijdens de lunch: vul het zelf maar in!

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen aan ons? Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Deel blog:

Wil je tips om gezond ouder te worden? Download ons E-book!

Gezond ouder worden – E-book

Het aantal chronische aandoeningen neemt met rasse schreden toe na je 50ste of 60ste, net als het medicijngebruik. De ...

download

Reactie plaatsen