Eczeem is de verzamelnaam voor een groep huidaandoeningen. Een duidelijke eigenschap van eczeem is dat het om een ontstekingsreactie gaat. De huid wordt hierdoor rood, is wat gezwollen (bultjes, blaasjes) en veelal droog en schilferig (kloofjes, korstjes); dit kan mogelijk met vochtafscheiding gepaard gaan. Hoe akelig het er ook uit kan zien, besmettelijk is het niet. En dat is maar goed ook, want de grootste groep “lijders” zijn onze klein(e) kindjes. Eczeem ontstaat over het algemeen bij kinderen in de eerste maanden tot vijf jaar.
De bekendste vormen:
- atopisch (constitutioneel) eczeem
- allergisch contacteczeem
- seborroïsch eczeem
Over de eerste vorm wil ik het hier hebben.
Allergie gerelateerd en vaak erfelijk
Atopisch eczeem heeft meestal een hardnekkig, chronisch verloop en begint regelmatig al in de wieg. We hebben het over atopie, Grieks voor ‘zonder plaats’, want waar komt het vandaan? Je hebt dan de aanleg antistoffen (IgE) te maken, specifiek gericht tegen onschuldige stoffen die in de omgeving voorkomen. Simpel gezegd: de neiging om allergisch te reageren. Bij ongeveer 70% van de gevallen speelt erfelijke aanleg een rol, vandaar dat het ook constitutioneel eczeem wordt genoemd.
Atopisch eczeem maakt deel uit van het ‘atopisch syndroom’, waaronder ook hooikoorts, astma en voedingsallergie vallen. Kinderen met atopisch eczeem hebben vaak (meer dan 50%) een eerstegraads familielid met een atopische aandoening, dus IgE-antistoffen tegen inhalatie- en voedselallergenen. Als je dat simpel houdt: een allergisch syndroom.
Tekort aan filaggrine
Heel veel zaken rondom atopisch eczeem zijn onbekend, maar we weten dat er sprake is van een tekort aan filaggrine, een eiwit in de opperhuid. Het eiwit zorgt voor de samenhang van de cellen in de buitenste huidlaag. Daarnaast heeft de huid ook een tekort aan de vetachtige stoffen die haar beschermen tegen potentiële allergenen. Wat we zien is dat de huid een gebrekkige doorlaatbaarheid heeft en dat het immuunsysteem hyperreactief en verstoord is. De huid is droog, gemakkelijk geïrriteerd en overactief.
Plek van eczeem verschilt per leeftijd
Bij kinderen jonger dan 2 jaar zit het eczeem vooral in het gezicht (behalve rond de neus en mond) en op het hoofd. Vaak zit het ook op de ellebogen, de knieën en het bovenlichaam.
Kinderen vanaf 2 jaar krijgen eczeem vooral in de elleboogholten, in de knieholten, op de polsen, op de enkels en soms in de nek en rond de ogen.
Vanaf 14 jaar zie je chronisch terugkerend eczeem met periodes van rust en verergeringen. Qua beeld vooral droog, schilferend en met vergroving van de huid.
Regulier en allergie
Opvallend is dat de volgende stelling vanuit de reguliere hoek komt: soms kan constitutioneel eczeem erger worden bij een acute allergische reactie op voedsel, maar dit is heel zeldzaam.
Ik was zelf zo’n allergisch meisje. Vroeger stond ik veel te proesten en te niezen en bij het eerst ochtendgloren begroette ik de wereld met hatsjoe of hatsjie. En toen bleek uit een allergenentest dat ik niet goed tegen huisstof(mijt), grassen en de poes kon.
Uitdokteren wat de allergie van mijn dochter was
Toen mijn dochter een baby was kreeg zij – nadat ze haar eerste flesmelk op de crèche had gekregen – huiduitslag. Vervolgens begon ze ook de moedermelk op te geven. Ik ging helemaal geen zuivel meer gebruiken. De flesvoeding werd aangepast naar een variant waarbij de eiwitten in stukjes waren geknipt en haar lichaam het niet meer als allergeen herkende. Haar huid werd weer rustig en ik ging haar immuunsysteem op natuurlijke wijze ondersteunen. Ja, …dat kan ook als ze klein zijn.
In de tijd dat ze ook hapjes kreeg kwamen de huidklachten weer wat terug, wisselend in heftigheid en zichtbaar reactief. Ik bleef speuren naar de herkomst omdat ik als natuurgeneeskundige juist de ervaring had dat intoleranties in de darmen een huidreactie kunnen uitlokken. Enfin, op een goeie dag at ik chili con carne en gaf even later mijn dochter de borst. Haar huidreactie was gigantisch explosief. Zo rood als de tomaat en de paprika tegelijkertijd. En toen ging het knopje om en gingen de belletjes rinkelen: Donna kon niet tegen gewassen van de nachtschade (aardappel, tomaat, paprika, aubergine en pepers). Een aardappel zat regelmatig in haar hapje. Toen we ook dit uit haar voeding elimineerden werd haar huid rustig.
Als de oorzaak van atopische eczeem niet “bekend” is, wat moet je dan niet doen?
Dit eczeem kan door verschillende dingen verergeren:
- wassen (was alleen met water en gebruik zo min mogelijk zeep of shampoo, dit verschraalt de huid)
- zweten
- warm weer of warmte in bed
- koud weer (vorst)
- kleding met ruwe vezels, zoals wol
- krabben
- stress
- ziekte (infecties)
- wasmiddelen
En wat moet je dan wel doen?
- badder of douche bijvoorbeeld met water op lichaamstemperatuur
- voeg havermout aan het badwater toe, dit kan eczeemklachten verminderen
- voeg natuurlijke, ongeparfumeerde vette olie toe aan het badwater
- smeer de huid regelmatig in met een mild en voedend product zonder meuk en hulpstoffen: neem hiervoor contact met ons op.
- soms is een combinatie van het bovenstaande met medicatie nodig om de eczeemklachten onder controle te krijgen
Het slijmvliesimmuunsysteem
Ik schreef: ‘Opvallend is dat de volgende stelling vanuit de reguliere hoek komt: soms kan constitutioneel eczeem erger worden bij een acute allergische reactie op voedsel, maar dit is heel zeldzaam.’
Ik denk dat er juist een grote samenhang is tussen het immuunsysteem van de maag-darmen en – onder andere – de huid, luchtwegen en geslachtsorganen. Het heeft óók regulier een naam: het Common Mucosal Immune Systeem (CMIS). Dan hebben we het over een actief reagerend immuunsysteem op bijvoorbeeld allergenen/intoleranties. Zo kunnen er andere delen van het slijmvliesimmuunsysteem (CIMS) worden geïnformeerd en reactief worden als er stront aan de knikker is.
Darmflora
Ook onze darmflora is een belangrijk wapen voor ons immuunsysteem. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde aminozuren nodig om antilichamen aan te maken zodat je lichaam zich goed kan bewapenen. En om onze eigen ontstekingswerende stoffen te kunnen maken hebben we bepaalde vetzuren nodig. Ik denk dus dat we onze bewapening (de barrièrefunctie) kunnen versterken door goede voeding en eventueel supplementen. Hierdoor zullen we ziekmakende factoren beter kunnen afweren.
Het is geen stelling, maar een mening dat het kan helpen om de expressie van je aanleg te kalmeren. Ik mag hier geen supplementen noemen, maar het is je inmiddels vast bekend dat je wel persoonlijk hiernaar mag informeren in de winkel, of op het gratis telefonisch spreekuur. Uiteraard ben je altijd welkom om ons te bellen. We helpen je graag!
Daarnaast hebben we ook de optie voor het boeken van een natuurgeneeskundig consult met een van onze natuurgeneeskundigen. Hierbij kan ook worden gekeken door middel van een darmonderzoek, naar allerlei disbalans in de darmen en darmflora.
Wil je meer tips voor een gezonde huid? Download dan ons e-book.
Huid – E-book
Je wilt graag een mooie huid. Hoe doe je dat? In de natuurgeneeskunde wordt bij huidproblemen niet alleen van buitenaf...
download
Mooi uitgelegd!
Heb je enig idee welke supplementen bijdragen aan de aanmaak van filagrinne? Zou glutamine kunnen helpen?
Mvg,
Esther
Beste Esther, hartelijk dank voor je vraag. We zullen je vraag beantwoorden via mail.
Welke supplementen koop ik en waar om de fillagrine aan te schaffen pillen of smeersels?
Goedemorgen Luhulima,
Bedankt voor uw vraag!
Helaas kunnen wij in verband met de huidige wetgeving u via de website niet van een antwoord voorzien.
u kunt het beste even naar de winkel bellen of van het gratis telefonisch spreekuur gebruik maken.
ons telefoonnummer is op de website vermeld en onze medewerkers voorzien u graag van een passend advies!
Groeten, Valéry
Goedemorgen,
Ik heb toen ik baby was ook zo’n huidje gehad zoals het kindje op de foto en daarna niet meer. Ik ben nu 50, een paar jaar geleden gescheiden met veel stress, ben veel meer gaan werken (met veel stress), ben al een paar jaar in de overgang en daarvoor had ik essure laten toepassen (metalen ‘veertjes’ in de eileiders met nikkel waar ik een allergie voor heb) maar die heb ik weer laten verwijderen omdat ik allerlei vage klachten kreeg. Verder kan ik niet goed tegen lactose en eet bijna geen aardappels (voor de lijn) en paprika (daar reageert mijn huid op), maar tomaten eet ik wel volop. Ik heb sinds 2 jaar blaasjeseczeem op mijn handpalmen en voetzolen en heb hier van de huisarts een hormoonzalf voor gekregen en een tube vaseline. Het werd wel iets minder maar het komt steeds terug. Je ziet een donkerrode ondergrond onder het eczeem, lijkt wel ontstoken. En ik smeer me rot met allerlei cremes. Tot nu toe werkt een nachtcreme van Paula’s choice nog het beste. Het geneest steeds weer bijna en krijg dan weer een ‘uitbraak’ en begint het feest van voren af aan. Ik denk dat het van binnenuit komt bij mij en ben heel benieuwd wat ik zou kunnen proberen met voedsel en supplementen. Kunnen jullie me een bericht sturen?
Alvast bedankt!
Lisa
Beste Lisa,
Hartelijk dank voor je verhaal en je vraag. We willen je graag helpen maar voor goed advies kan je het beste even met ons bellen.
Zou je contact met ons willen opnemen?
Ons telefoonnummer is 023-5312454
Alvast bedankt!