• Van der Pigge
 • Gierstraat 3
 • Haarlem
023 303 0720
 • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
 • Vakkundig advies

Atopisch (constitutioneel) eczeem

Door Pien Rothuizen, 14 november 2019
Deel blog:

Eczeem is de verzamelnaam voor een groep huidaandoeningen. Een duidelijke eigenschap van eczeem is dat het om een ontstekingsreactie gaat. De huid wordt hierdoor rood, is wat gezwollen (bultjes, blaasjes) en veelal droog en schilferig (kloofjes, korstjes); dit kan mogelijk met vochtafscheiding gepaard gaan. Hoe akelig het er ook uit kan zien, besmettelijk is het niet. En dat is maar goed ook, want de grootste groep “lijders” zijn onze klein(e) kindjes. Eczeem ontstaat over het algemeen bij kinderen in de eerste maanden tot vijf jaar.

De bekendste vormen:

 • atopisch (constitutioneel) eczeem
 • allergisch contacteczeem
 • seborroïsch eczeem

Over de eerste vorm wil ik het hier hebben.

Allergiegerelateerd

Atopisch eczeem heeft meestal een hardnekkig, chronisch verloop en begint regelmatig al in de wieg. We hebben het over atopie, Grieks voor ‘zonder plaats’, want waar komt het vandaan? Je hebt dan de aanleg antistoffen (IgE) te maken, specifiek gericht tegen onschuldige stoffen die in de omgeving voorkomen. Simpel gezegd: de neiging om allergisch te reageren. Bij ongeveer 70% van de gevallen speelt erfelijke aanleg een rol, vandaar dat het ook constitutioneel eczeem wordt genoemd.

En vaak erfelijk

Atopisch eczeem maakt deel uit van het ‘atopisch syndroom’, waaronder ook hooikoorts, astma en voedingsallergie vallen. Kinderen met atopisch eczeem hebben vaak (meer dan 50%) een eerstegraads familielid met een atopische aandoening, dus IgE-antistoffen tegen inhalatie- en voedselallergenen. Als je dat simpel houdt: een allergisch syndroom.

Tekort aan filaggrine

Heel veel zaken rondom atopisch eczeem zijn onbekend, maar we weten dat er sprake is van een tekort aan filaggrine, een eiwit in de opperhuid. Het eiwit zorgt voor de samenhang van de cellen in de buitenste huidlaag. Daarnaast heeft de huid ook een tekort aan de vetachtige stoffen die haar beschermen tegen potentiële allergenen. Wat we zien is dat de huid een gebrekkige doorlaatbaarheid heeft en dat het immuunsysteem hyperreactief en verstoord is. De huid is droog, gemakkelijk geïrriteerd en overactief.

Plek van eczeem verschilt per leeftijd

Bij kinderen jonger dan 2 jaar zit het eczeem vooral in het gezicht (behalve rond de neus en mond) en op het hoofd. Vaak zit het ook op de ellebogen, de knieën en het bovenlichaam.

Kinderen vanaf 2 jaar krijgen eczeem vooral in de elleboogholten, in de knieholten, op de polsen, op de enkels en soms in de nek en rond de ogen.

Vanaf 14 jaar zie je chronisch terugkerend eczeem met periodes van rust en verergeringen. Qua beeld vooral droog, schilferend en met vergroving van de huid.

Regulier en allergie

Opvallend is dat de volgende stelling vanuit de reguliere hoek komt: heel soms kan constitutioneel eczeem erger worden bij een acute allergische reactie op voedsel, maar dit is heel zeldzaam.

Ik was zelf zo’n allergisch meisje, vroeger stond ik veel te proesten en te niezen en bij het eerst ochtendgloren begroette ik de wereld met hatsjoe of hatsjie. En toen bleek uit een allergenentest dat ik niet goed tegen huisstof(mijt), grassen en de poes kon.

Uitdokteren wat de allergie van mijn dochter was

Toen mijn dochter een baby was kreeg zij – nadat ze haar eerste flesmelk op de crèche had gekregen – huiduitslag. Vervolgens begon ze ook de moedermelk op te geven. Ik ging helemaal geen zuivel meer gebruiken. De flesvoeding werd aangepast naar een variant waarbij de eiwitten in stukjes waren geknipt en haar lichaam het niet meer als allergeen herkende. Haar huid werd weer rustig en ik ging haar immuunsysteem op natuurlijke wijze ondersteunen. Ja, …dat kan ook als ze klein zijn.

In de tijd dat ze ook hapjes kreeg kwamen de huidklachten weer wat terug, wisselend in heftigheid en zichtbaar reactief. Ik bleef speuren naar de herkomst omdat ik als natuurgeneeskundige juist de ervaring had dat intoleranties in de darmen een huidreactie kunnen uitlokken. Enfin, op een goeie dag at ik chili con carne en gaf even later mijn dochter de borst. Haar huidreactie was gigantisch explosief. Zo rood als de tomaat en de paprika tegelijkertijd. En toen ging het knopje om en gingen de belletjes rinkelen: Donna kon niet tegen gewassen van de nachtschade (aardappel, tomaat, paprika, aubergine en pepers). Een aardappel zat regelmatig in haar hapje. Toen we ook dit uit haar voeding elimineerden werd haar huid rustig.

Als de oorzaak van atopische eczeem niet “bekend” is, wat moet je dan wel en niet doen?

Dit eczeem kan door verschillende dingen verergeren:

 • wassen (was alleen met water en gebruik zo min mogelijk zeep of shampoo, dit verschraalt de huid)
 • zweten
 • warm weer of warmte in bed
 • koud weer (vorst)
 • kleding met ruwe vezels, zoals wol
 • krabben
 • stress
 • ziekte (infecties)
 • wasmiddelen

Goede verzorging van de huid

 • badder of douche bijvoorbeeld met water op lichaamstemperatuur
 • voeg havermout aan het badwater toe, dit kan eczeemklachten verminderen
 • voeg natuurlijke, ongeparfumeerde vette olie toe aan het badwater
 • smeer de huid regelmatig in met een mild en voedend product zonder meuk en hulpstoffen: neem hiervoor contact met ons op.
 • soms is een combinatie van het bovenstaande met medicatie nodig om de eczeemklachten onder controle te krijgen

Het slijmvliesimmuunsysteem

Ik schreef: ‘Opvallend is dat de volgende stelling vanuit de reguliere hoek komt: heel soms kan constitutioneel eczeem erger worden bij een acute allergische reactie op voedsel, maar dit is heel zeldzaam.’

Ik denk dat er juist een grote samenhang is tussen het immuunsysteem van de maag-darmen en – onder andere – de huid, luchtwegen en geslachtsorganen. Het heeft óók regulier een naam: het Common Mucosal Immune Systeem (CMIS). Dan hebben we het over een actief reagerend immuunsysteem op bijvoorbeeld allergenen/intoleranties. Zo kunnen er andere delen van het slijmvliesimmuunsysteem (CIMS) worden geïnformeerd en reactief worden als er stront aan de knikker is.

Darmflora

Ook onze darmflora is een belangrijk wapen voor ons immuunsysteem. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde aminozuren nodig om antilichamen te maken zodat je lichaam zich goed kan bewapenen. En om onze eigen ontstekingswerende stoffen te kunnen maken hebben we bepaalde vetzuren nodig. Ik denk dus dat we onze bewapening (de barrièrefunctie) kunnen versterken door goede voeding en eventueel supplementen. Hierdoor zullen we ziekmakende factoren beter kunnen afweren.

Het is geen stelling, maar een mening dat het kan helpen om de expressie van je aanleg te kalmeren. Ik mag hier geen supplementen noemen, maar het is je inmiddels vast bekend dat je wel persoonlijk hiernaar mag informeren in de winkel, of op het telefonisch spreekuur of per mail. We helpen je graag!

Deel blog:

Reactie plaatsen