Astaxanthine – een super-antioxidant uit de zee

Door Pamela van Booren
Deel blog:

Ben je al bekend met astaxanthine? Deze stof komt vooral uit zeedieren en mag met recht een super-antioxidant genoemd worden. Astaxanthine wordt vooral gevonden in zalm, forel, garnalen, krill en andere schaaldieren die een roze kleur hebben. Astaxanthine is namelijk roze-rood van kleur. Zo antioxidanten van het land een paarse of rode kleur hebben – zoals bijvoorbeeld bessen, frambozen en aardbeien – zo heeft deze antioxidant uit de zee een roze kleur. Flamingo’s komen aan hun roze kleur omdat zij kreeftjes en garnalen eten. Grappig niet?

Waar komt astaxanthine vandaan?

Van oorsprong begint het verhaal van astaxanthine eigenlijk bij de algen, niet bij de vis. Een bepaalde alg (de microalg Haematococcus pluvialis) produceert deze specifieke carotenoïde om zich te weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. Behalve in deze alg wordt astaxanthine ook aangetroffen in plankton en bepaalde planten. Deze Haematococcus pluvialis heet ook wel heel mooi bloedregenalg en wordt ook wel ‘Het Rode Goud’ genoemd. Haematococcus pluvialis overleeft, mede door astaxanthine, soms wel 40 jaar.

Waterdieren als zalm, forel, garnalen, krab en kreeft maken zelf geen astaxanthine aan, maar zij eten dus deze algen. Door de hele natuur heen wordt astaxanthine gebruikt om te kunnen overleven, zelfs door vogels die astaxanthinerijke planten eten.

Wat is astaxanthine?

Eigenlijk valt het onder de familie van de carotenoïden. Deze groep antioxidanten bepaalt vaak de kleur van groente en fruit. Zoals al genoemd bevatten bessen ook andere carotenoïden. Er zijn nog andere carotenoïden die ons lichaam kunnen beschermen, zoals luteïne, lycopeen, zeaxanthine. Antioxidanten zijn heel belangrijk ter bescherming tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn stofjes die continu door ons lichaam worden aangemaakt en onschadelijk gemaakt moeten worden, omdat ze ons lichaam kunnen beschadigen of ziekten kunnen veroorzaken. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om veel verschillende antioxidanten te eten. Antioxidanten werken namelijk met elkaar samen. Het is een soort kettingreactie in je lichaam van stofjes die bezig zijn om vrije radicalen op te ruimen.

Waarom is het zo belangrijk om het te eten?

Astaxanthine beschermt tegen allerlei ziekten en remt allerlei ontstekingsprocessen af. Het is een sterkere antioxidant dan vitamine E. Het bijzondere is dat astaxanthine in zo’n beetje door alle organen en weefsels wordt opgenomen. Als het daar eenmaal is opgenomen beschermt het dus tegen schade door vrije radicalen. Het heeft een werking in je ogen, bloedvaten, spieren, huid, hersenen, gewrichten, hart, lever, alvleesklier, nieren en zo verder.

Wat kan astaxanthine dan specifiek doen?

 • cholesterolafzetting voorkomen
 • ervoor zorgen dat je hersenen beter werken
 • ontstekingsprocessen remmen
 • je immuunsysteem stimuleren
 • je ogen en huid tegen de zon beschermen
 • helpen bij het tegengaan van veroudering
 • je maag en darmen beschermen
 • beschermen tegen kanker

Het kan daarom goed zijn om vis vaker op het menu te zetten. We zouden zeggen, eet minimaal 2 keer per week vette wilde vis. Zo kun je je weerstand ondersteunen tegen aandoeningen als oogziekten, hersenziekten, reuma, osteoporose, diabetes, eczeem, psoriasis, maag- en darmklachten en nog veel meer.

Voedingsconcentraties wild en gekweekt

In wilde zalmen kan tot 40 mg astaxanthine/kg voorkomen. Gekweekte zalmen daarentegen krijgen een voedingssupplement met synthetische astaxanthine. De concentratie astaxanthine in de huid van gekweekte zalm bedraagt 5 mg/kg. We hebben al vaker geschreven over het verschil tussen kweekvis met ASC-keurmerk en wild gevangen vis met MSC-keurmerk. We willen blijven benadrukken om altijd duurzaam gevangen vis te kopen.

Kweekvis krijgt vreemd voedsel voor vissen zoals granen (dit eten ze van nature eigenlijk niet), ze krijgen vaak preventief antibiotica omdat ze dicht op elkaar zitten en ze hebben te weinig bewegingsruimte om de omega-3-vetten juist aan te maken. Zo zie je ook het verschil met het gehalte aan astaxanthine tussen een wilde zalm en een gekweekte zalm. MSC-vis wordt ook op een duurzame manier gevangen. Ben je bij je visboer? Vraag eens of ze wilde of gekweekte zalm hebben. Mijn visboer zegt dat ik de enige ben die erom vraagt. Dat is jammer. Hij benadrukte dat dit veel duurder is. Dat klopt, maar als je vis in blik of uit de vriezer koopt dan scheelt het al een stuk!

zalmkwekerij

zalmkwekerij

Samenvattend

Astaxanthine is een super-antioxidant die vooral voorkomt in vis, garnalen en schaaldieren. Het beschermt op sterke wijze tegen schade aan je lichaam die veroorzaakt wordt door ontstekingsprocessen en vrije radicalen. Het gehalte astaxanthine in wilde vis is veel hoger dan in gekweekte vis uit een bassin. Het is daarom belangrijk om minimaal 2 keer per week vette vis te eten; je krijgt dan meteen ook goede omega-3-vetzuren binnen!

Deel blog:

Wil je meer tips voor een gezonde huid? Download dan ons e-book!

Huid – E-book

Je wilt graag een mooie huid. Hoe doe je dat? In de natuurgeneeskunde wordt bij huidproblemen niet alleen van buitenaf...

download

2 reacties

 1. D Bakker schreef:

  antioxidant – kweek/wilde zalm:

  De kweekzalm die in NL bij de visboer ligt is van de soort Salmo Salar. In kooien op zee worden die vetgemest en gekleurd. Meestal wordt de vis na harvest op ijs en per truck naar Nederland vervoerd.
  De Wilde zalm (vijf soorten) zijn van de oncorhynchus familie. Die zalm is van nature rood, en heeft een originele vastere structuur. Van de soorten is de Sockeye zalm het bekendst. De vis heeft nooit medicijnen gebruikt – Vanaf origine (Alaska/Canada/Beringzee gaat de vis bevroren in contrs nr Europa. Qua prijs is het verschil 15-20%.
  Proef eens wilde zeebaars uit de Noordzee vs gekweekte zeebaars uit Turkije – no more to say.
  Dus het verhaal van de visboer is quatsch.

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste D. Bakker, hartelijk dank voor je reactie. Zo te lezen heb je veel verstand van vis en de visvangst, wat leuk om te lezen. Je bedoelt dat te zeggen dat de visboer mij niet goed voorlicht over hoeveel duurder het is? Ik zie bij sommige visboeren wel ook wilde zalm in het assortiment, maar helaas bij mijn visboer niet. Hartelijk dank – Pamela

Reactie plaatsen