• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Vakkundig advies
  • Veilig betalen
  • Vragen? Bel: 023-3030720

4 voedingstekorten die je kunt oplopen door medicijngebruik

Door Roseline Kustner, 18 november 2015
Deel blog:

Voedingssupplementen beïnvloeden de werkingsmechanismen van je lichaam. Zo kunnen ze bijvoorbeeld je weerstand verhogen, je darmen beter laten werken of je haargroei stimuleren. Wanneer je een medicijn van de dokter gebruikt dat invloed heeft op dezelfde werkingsmechanismen als je voedingssupplement, kan er een wisselwerking ontstaan. Bij Pigge controleren we altijd op mogelijke wisselwerkingen tussen jouw medicijnen en de voedingssupplementen die we adviseren.

Maar wat je misschien nog niet wist, is dat veel medicijnen een negatief effect kunnen hebben op jouw voedingsstatus. De medicijnen die je gebruikt, kunnen leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Bij sommige medicijnen is het gelijktijdig gebruik van bepaalde voedingssupplementen dus juist heel erg goed! Bijvoorbeeld:

Maagzuurremmers en vitamine B12

Maagzuurremmers zoals omeprazol en pantoprazol remmen de aanmaak van maagzuur door je maagwand. Daarnaast maakt je maagwand een stofje aan, genaamd intrinsic factor. Dit stofje bindt zich aan de vitamine B12 in je voeding, waardoor je de B12 goed kunt opnemen. Gebruik je maagzuurremmers, dan maakt je maag ook nog maar heel weinig instrinsic factor aan, waardoor je gemakkelijk een vitamine-B12-tekort kunt oplopen.

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst, een gebrek aan eetlust en aantasting van het zenuwstelsel. Vitamine B12 is belangrijk voor de geheugen- en denkfuncties. Ouderen kunnen bijvoorbeeld als gevolg van een vitamine-B12-tekort problemen krijgen met hun geheugen. Een tekort los je op door zuigtabletten met vitamine B12 te gebruiken.

Ook probiotica zijn overigens erg warm aan te bevelen als je maagzuurremmers gebruikt. Je lichaam heeft namelijk maagzuur nodig om je voedsel te kunnen verteren. Als je maagzuurremmers gebruikt, wordt je voedsel minder goed verteerd in je maag, waardoor je darmen meer te doen krijgen. Dit kan op den duur leiden tot klachten. Probiotica zijn goede, levende darmbacteriën die je darmfunctie ondersteunen. Lees meer over gezonde darmen.

Anticonceptiepil en vitamine B6

Als je de anticonceptiepil gebruikt, heb je een grotere behoefte aan vitamine B6. De vitamine B6 uit je voeding schiet dan meestal tekort. Vitamine B6 speelt een rol in het energiemetabolisme en in de normale werking van het zenuwstelsel. Zo wordt vitamine B6 onder andere ingezet bij ongemakken rondom de menstruatie, zoals prikkelbare gevoelens. Dit hangt samen met hormonale activiteit en die kan door vitamine B6 gereguleerd worden.

Aanvulling van vitamine B6 met een supplement is daarom aan te raden voor vrouwen die de pil gebruiken. Vitamine B6 komt doorgaans in 2 verschillende vormen in supplementen voor: als pyridoxine HCl of als pyridoxaal-5-fosfaat (p-5-p). Deze laatste vorm is de zogenaamde co-enzymatische vorm, die actiever is in het lichaam. Van deze vorm ontstaan minder snel te hoge bloedspiegels en zijn tot zover geen bijwerkingen bekend. Gebruik daarom bij voorkeur p-5-p verwerkt in een B-complex.

Bij gebruik van de anticonceptiepil kan je lichaam overigens wel meer extra voedingsstoffen gebruiken dan B6 alleen. Een multi is daarom zeker een aanrader als je de pil slikt.

Metformine en vitamine B12

Metformine is een geneesmiddel dat bij diabetes wordt voorgeschreven en door veel mensen wordt gebruikt. Langdurig gebruik van metformine leidt bij veel mensen tot een verminderde opname van vitamine B12, waardoor er een tekort aan deze vitamine kan ontstaan. Bij metforminegebruik is suppletie met vitamine B12 daarom zinvol. Een B12-zuigtablet wordt het beste opgenomen.

Plaspillen en magnesium

Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen, in de volksmond ‘plaspillen’, verlagen de bloeddruk door je meer te laten plassen, waardoor je bloedvolume afneemt en je bloeddruk dus daalt. Door het vochtafdrijvende effect van deze medicijnen verlies je echter ook sneller en meer mineralen.

Een tekort aan het mineraal magnesium ontstaat in Nederland vrij snel, omdat dit mineraal niet heel ruim in onze voeding voorkomt. Magnesium wordt in de volksmond ook wel het anti-stressmineraal genoemd. Het ondersteunt de natuurlijke ontspanning. Als je veel stress hebt, regelmatig alcohol gebruikt of vochtafdrijvende geneesmiddelen (zoals plaspillen) gebruikt, heb je een hogere behoefte aan magnesium. Een supplement kan dan uitkomst bieden. Let wel op dat je een goed opneembare vorm gebruikt, zoals magnesiumcitraat, magnesiummalaat, magnesiumglycinaat of een magnesiumchelaat. Magnesiumcarbonaat en magnesiumoxide zijn goedkopere vormen maar die neemt je lichaam slecht op en leiden snel tot verstopping.

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer medicijnen die tot voedingstekorten kunnen leiden. Zoals bijvoorbeeld cholesterolverlagende medicijnen (statines) die een tekort aan co-enzym Q10 kunnen geven, waardoor veel bijwerkingen kunnen ontstaan. Maar dan zou dit blog wel heel erg lang worden… Wil je graag weten hoe je jouw gezondheid het beste kunt ondersteunen bij medicijngebruik? Vraag ons om advies!

Deel blog:

replies are closed