• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Oorsprong van de nieuwjaarsduik

Door Sophie van Rijn, 7 november 2018
Deel blog:

Het grote woord is eruit; we gaan een heuse nieuwjaarsduik doen bij Van der Pigge. Doe je ook  mee? Wij wel in ieder geval. En we hebben er zin in, maar vragen ons soms ook vertwijfeld af waar we aan begonnen zijn. Gaan we het echt doen, in badkleding de kou in? En om het nog een beetje uitdagender te maken ook nog eens de ijskoude zee inrennen, alsof het voor de lol is? Ja, wij wel.

Maar waarom dan, behalve voor de uitdaging en de kick? Om daar wat meer duiding aan te geven leek het ons een leuk idee je iets meer te vertellen over de oorsprong van de nieuwjaarsduik.

1920

Leuk om te weten is bijvoorbeeld dat de eerste nieuwjaarsduik in Nederland plaatsvond op “ons eigen strand” in Zandvoort. De Haarlemse zwemvereniging Njörd 59 organiseerde in 1960 voor het eerst een duik in het koude water. De allereerste nieuwjaarsduik in de wereld (voor zover bekend) vond echter plaats in Canada. Dat was in 1920. Ook op initiatief van een zwemclub aldaar. De duik, zoals we die nu elk jaar terugzien in het nieuws in Scheveningen, houden we sinds 1965.

Nederlanders het fanatiekst

Ook grappig om te weten is dat wij in Nederland het fanatiekst zijn wat deze traditie betreft. Wereldwijd worden er op veel  plekken nieuwjaarsduiken gehouden, maar wij spannen toch wel de kroon. Ieder jaar nemen er bij ons zo’n 40 à 50 duizend mensen deel aan de duik. Terwijl daar waar de duik ooit begon er maximaal 2000 mensen deelnemen. Je kunt wel zeggen dat wij Nederlanders deze traditie echt hebben omarmd en er onze eigen traditie van hebben gemaakt. Ook dit jaar wordt verwacht dat er weer veel mensen zullen duiken. En daar willen wij bij zijn.

Pigge-beanie

We geven er natuurlijk wel onze eigen draai aan. Zo hebben we, als tegenhanger van de Unox-muts, onze eigen Pigge-beanie laten maken. Dat is natuurlijk een gekkigheidje, maar ook een waar collector’s item, vinden wij. En verder willen we de duik iets meer inhoud geven dan puur voor de uitdaging en de kick het water inrennen op 1 januari. Hoe mooi en inspirerend kan het zijn om het moment zelf én de aanloop daarnaartoe aan te grijpen als een bewust proces van loslaten, achter je laten en van je af laten spoelen, een proces van besluiten nemen, doorzetten, groeien en aanpakken?

De fysieke en psychische kant

In de weken voorafgaand aan de duik willen we bij Van der Pigge dan ook wat extra aandacht besteden aan zowel het fysieke als het psychische aspect wat een nieuwjaarsduik, volgens ons, in kan houden. Een moment creëren om naar toe te leven, een doel dat zowel fysiek als mentaal kan zijn. Hoe mooi is het om dan om op 1 januari het jaar te starten met het behalen van een doel of juist schoongespoeld te worden van datgene dat je achter je hebt willen laten?

Ga ervoor!

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je er meer over weten? Of wil je gewoon meedoen? Meld je dan aan via de site of in de winkel. Meer informatie over onze nieuwjaarsduik vind je ook hier. Wij zijn er bij 1 januari en hopen jou ook te mogen verwelkomen. Samen maken we van deze nieuwjaarsduik het begin van een Van-der-Pigge-traditie.

Deel blog:

Reactie plaatsen