Deze maand staat de Boswellia serrata bij ons in de schijnwerpers. Een andere naam voor deze boom is olibanum of Indiase frankincense. Van deze loofboom wordt gomhars gewonnen, die – als je het op de juiste wijze gebruikt – gezien wordt als ontstekingswerend. Deze hars wordt in natuurlijke middelen vaak gecombineerd met kurkuma.
Boswellia serrata wordt ook gebruikt als bestanddeel van wierook en werd met name vroeger veel toegepast bij rituelen in kerken. In deze blog wordt nader ingegaan op de boom, die overigens niet in Nederland voorkomt.
Waaraan je de boom herkent
De Boswellia serrata is een boom die 9 tot 20 meter hoog kan worden. Hij heeft samengestelde bladeren, waarvan de 3 tot 9 deelbladeren lancetvormig zijn: vrij smal en lang. De deelbladeren zijn oneven en variëren in aantal, staan voor – zover mogelijk – tegenover elkaar en hebben een gezaagde bladrand (waar de Latijnse naam serrata al naar verwijst). De stam valt verder op door de oranje/rode vlekken op de verder grijzige stam. De schilferige en meerkleurige schors doet wat denken aan de schors van een plataan. Onder de buitenste laag schors zit een groene schorslaag. Net als de meeste andere loofbomen verliest de wierookboom bladeren. Dit gebeurt rond december.
De vruchten
De bloemen van de boom komen in februari tot mei, doorgaans voordat de eerste bladeren in mei of juni ontluiken. De Boswellia serrata heeft 5 witte tot roze kroonbladeren per bloem. De vruchten worden rijp in mei en juni. Ze zijn groen en capsulevormig.
Waar je hem vindt
Van oorsprong komt de plant uit India en Pakistan. Inmiddels komt de boom ook voor in andere delen van Azië (zoals het Midden-Oosten) en Noord-Afrika. Hij heeft een voorkeur voor droge, tropische gebieden met een stenige bodem. Op een voedselrijke, vruchtbare bodem wordt de boom hoger dan op een voedselarme bodem. In Nederland heeft de boom geen goede mogelijkheden om te groeien; het is hier onder andere te koud voor. Boswellia serrata kan niet goed tegen temperaturen die langere tijd onder de 10 graden Celsius liggen.
De toepassingen van Boswellia
- osteoartritis (artrose)
- reumatoïde artritis
- sportblessures (acute pijn door overbelasting, verstuiking, tenniselleboog, slijmbeursontsteking, peesontsteking)
- chronische inflammatoire darmziekten
- astma, hooikoorts
- clusterhoofdpijn
- naast inwendige indicaties wordt de hars ook gebruikt in cosmetica en parfum
Boswellia kun je beter niet gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding.
Heb je vragen of wil je meer weten over de toepassingen van Boswellia? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.