Melaleuca alternifoliais – Theeboom

Door Merlijn Leebeek, 14 augustus 2016
Deel blog:

De theeboom (Melaleuca alternifoliais, teatree) is een bekende plant binnen de natuurgeneeskunde. Van de bladeren wordt theeboomolie gemaakt. Theeboomolie kan breed ingezet worden, het heeft dan ook wel de bijnaam “EHBO in een flesje”. Niet verwonderlijk, want theeboomolie heeft zowel anti-virale, anti-bacteriële als anti-schimmel eigenschappen. De toepassingen voor de huid zijn bijvoorbeeld puistjes, rode huid, vette huid, roos, hoofdluis. Let op, niet puur op de huid gebruiken. Ook gebruikt men theeboomolie voor de cosmetische behandeling van wratten en kalknagels. Theeboomolie wordt verwerkt in balsems.

Waaraan je de theeboom herkent

De theeboom is een grote struik of lage boom die onder de juiste omstandigheden* 7 tot 8 meter hoog kan worden. De bladeren zijn zeer smal en vrij lang, waardoor het net naalden lijken. De bast is wit. Met de naam ‘Melaleuca’, een samenvoeging van de woorden ‘melas’ (zwart) en ‘leukos’ (wit), wordt verwezen naar het contrast tussen de donkergroene bladeren en de witte bast.

theeboom bloemen

De bloemen en de blaadjes

 

De geraadpleegde bronnen voor deze blog zijn het niet eens over de kleur van de bloemen van de theeboom. Dit kan te maken hebben met het feit dat er meer dan 200 verschillende nauw verwante soorten van de theeboom (met hetzelfde geslacht ‘Melaleuca’) bestaan.

Waar je hem vindt

De struik komt in Nederland niet in het wild voor. De theeboom komt uit Australië waar het een veelvoorkomende struik in het oosten van het land is. Hij komt met name voor op vrij natte tot zeer natte plekken (moeras, langs rivieren en langs de kust). De familie waar de plant onder valt (de Myrtaceae, oftewel de mirtefamile), herbergt 250 soorten, waarvan de meeste soorten alleen in Australië voorkomen.

Hout

Theeboom is een struik van tropische en subtropische gebieden en houdt niet van vorst; matige tot zware vorst kan leiden tot bladuitval en het sterven van de struik. De plant kan niet goed tegen schaduw. De waterafstotende bast is gemakkelijk van de boom te pellen en werd daarom in het verleden door de Aboriginals gebruikt voor het bouwen van kano’s. Tegenwoordig wordt het hout ook wel gebruikt voor het maken van hekken.

Olie

De familie waar de theeboom toe behoort bevat meer bomen en struiken die in de geneeskunde worden toegepast. Net als bij de theeboom, geldt ook voor deze soorten dat ze voor een breed spectrum aan kwalen gebruikt worden. Er is veel overlap in waar de olie van deze planten voor igezet kan worden, maar er zijn echter ook verschillen. Zo wordt de Eucalyptus (ook wel koortsboom genoemd) o.a. voor malaria gebruikt, wat niet geldt voor de theeboom.

* Bomen en struiken stellen vaak minder hoge eisen aan hun omgeving dan de lager groeiende planten. Dat wil niet zeggen dat ze overal even hoog worden. De Kardinaalsmuts kan bijvoorbeeld 6 meter hoog worden wanneer de omstandigheden goed zijn (de boom heeft het liefst zandgrond). Als de omstandigheden minder zijn kan de struik nog wel overleven, maar dan wordt hij bijvoorbeeld maar 1,5 meter hoog.

Deel blog:

replies are closed