Eschscholzia californica – Slaapmutsje

Door Merlijn Leebeek
Deel blog:

Het slaapmutsje is een plant uit de papaveraceae of papaverfamilie. Deze familie is in Nederland met name bekend van de klaprozen (papaver). Buiten Nederland is de familie ook bekend van het verslavende opium dat gewonnen wordt uit het ingedroogde melksap van de slaapbol (Papaver somniferum). Opium bevat onder andere morfine, waar ook heroïne van gemaakt kan worden.

Opium

Nederland speelde een paar eeuwen lang een grote rol in de handel van opium en later in die van morfine. Kort nadat heroïne was uitgevonden (eind 19e eeuw) is de handel in drugs verboden. Dit werd (mede) veroorzaakt door de grote mate van verslaving die optreedt bij heroïnegebruik (veel sterker dan bij opium).

Maanzaad

Maanzaad, dat vaak op luxe broodjes zit, komt van diezelfde papaver en bevat (zij het in beperkte mate) ook opium. De mate waarin je deze stof binnenkrijgt is bij normaal gebruik van maanzaad echter zó laag dat dit geen problemen oplevert.

Exoot

De plant kan, onder de juiste omstandigheden, ruim een halve meter hoog worden waarbij de bloemen op afzonderlijke stengels staan. Het slaapmutsje is in Nederland een uitheemse plant (exoot), wat inhoud dat hij hier niet van nature voorkomt. Hij wordt hier wel gekweekt. Het importeren van uitheemse planten kan grote gevolgen hebben voor de inheemse planten en dieren. Dat geldt ook voor het slaapmutsje. In de meeste gevallen levert deze plant geen probleem op, maar op bijvoorbeeld een aantal Spaanse eilanden is hij wel een probleem geworden voor de inheemse planten en dieren, door andere planten te verdrijven.

Voorbeelden van exoten die hier voor grote problemen zorgen in de natuur zijn onder andere de Japanse duizendknoop en de Amerikaanse vogelkers bij de planten en de Amerikaanse rivierkreeft bij de dieren. Bestrijding van exoten die al voor grote problemen zorgen kost vaak heel veel geld en arbeid. Het slaapmutsje geeft in Nederland (vooralsnog) geen grote problemen.

De familie

Slaapmutsjes hebben veel kenmerken die voor alle planten in hun plantenfamilie gelden. Ze hebben verspreid staande bladeren, melksap, de bloemen zijn meerzijdig symmetrisch en hebben twee kelk- en vier kroonbladeren en de planten hebben twaalf of meer meeldraden. Daarnaast bevatten de zaden olie. De plantenfamilie bevat meer dan 700 soorten.

De naam

Het slaapmutsje heeft zijn Nederlandse naam verkregen door de puntmutsvormige kelkbladeren en het slaapopwekkend effect dat aan de plant is toegedicht. De Latijnse naam Eschscholzia californica is een vernoeming naar Johann Friedrich Eschscholtz en californica duidt op de plek waar de plant van oorsprong groeit: Californië. Het is de provinciale bloem van deze Amerikaanse staat. (Ook het noorden van Mexico heeft overigens de eer een plek te zijn waar het slaapmutsje van origine vandaan komt)

De blaadjes en bloemen

Het slaapmutsje heeft blauwgroene bladeren. De kroonbladeren van de plant zijn geel of geeloranje aan de buitenkant, maar in het centrum is deze donkeroranje. Door de gouden uitstraling wordt hij ook wel goudpapaver genoemd. De bloemen gaan dicht als het bewolkt wordt. Net als de Nederlandse klaprozen, waar het slaapmutsje sterk op lijkt, heeft ook deze plant een sterke behoefte aan zonlicht. De plant is eenjarig tot vast (in dat laatste geval leeft hij enkele jaren).

De bloei

De bloeiperiode van slaapmutsje is van juli tot september. De zaden komen in augustus of september. De bloemen zijn tweeslachtig en kunnen zichzelf bevruchten. De plant heeft zon nodig om te groeien en een voorkeur voor een droge of vochtige grond. Verder stelt hij weinig eisen: hij groeit op zand en kleigrond, op zure tot basische grond, en kan ook tegen een tijdelijke overstroming. Bijen zorgen voor de bevruchting van de bloemen.

Vind je onze blogs ook zo leuk om te lezen? En wil je op de hoogte blijven van de laatste acties, aanbiedingen en nieuwe blogs? Meld je dan nu aan op onze homepage onderaan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met elke week een speciale aanbieding! Je ontvangt dan 10% korting op je eerste bestelling!

Deel blog:

Wil je meer tips om beter te slapen? Download dan ons e-book!

Slapen – E-book

Slaapproblemen; wie heeft er niet op zijn tijd last van? Als je niet slaapt - of te weinig slaapt - besef je al snel h...

download

Eén reactie

Reactie plaatsen