Echinacea purpurea – Rode zonnehoed

Door Merlijn Leebeek
Deel blog:

In Amerika werden al soorten Echinacea gebruikt door de indianenstammen, alvorens de kruiden ook door kolonisten en Europeanen werden toegepast. De Echinacea purpurea sloeg meteen goed aan in Europa, waardoor deze soort in het begin van de 20e eeuw bekend werd.

Deze maand wordt de plant rode zonnehoed, een van de soorten Echinacea, behandeld in de botanische blog. Deze plant met opvallende bloemen komt niet uit Nederland, maar kan hier wel (mits op een goede plek geplant) goed groeien en bloeien.

Veel bloemetjes opeengepakt

De rode zonnehoed is een plant van de composietenfamilie. De planten van deze familie hebben heel veel bloemen opeengepakt bij elkaar, waarbij het totaal één bloem lijkt. Maar in plaats van één bloem heb je dan een bos bloemen bij elkaar. Zo’n bos bloemen wordt ook wel een hoofdje genoemd.

Bloemen uit deze familie hebben buisbloemen, lintbloemen, buis- en straalbloemen of buis- en lintbloemen.  De rode zonnehoed heeft buis- en straalbloemen.

Egel-achtige bloemkegel

De naam Echinacea is van het Griekse ‘echinos’, dat egel betekent en naar de bloemkegel verwijst. Purpurea duidt op de kleur van de lintbloemen (de buitenste bloemen). De planten die met echinacea beginnen, komen van oorsprong uit Noord-Amerika. Het zijn vaste planten die in pollen groeien. De soorten met de Latijnse naam Echinacea angustifolia en Echinacea purpurea zijn de soorten die in de kruidengeneeskunde gebruikt worden.

Geneeskrachtig èn snijbloem

De rode zonnehoed is een vrij grote plant die circa een meter hoog kan worden. De plant heeft een wortelrozet van brede bladeren. Aan de sterke bloemstengels zitten smalle donkergroene bladeren die circa twintig cm lang zijn. Zowel de bladeren als de stengels hebben beharing. De bloemen verschijnen in de zomer en zijn zo’n tien cm groot in doorsnede. De lintbloemen aan de rand zijn roze, de bloemkegels met buisbloemen zijn roodbruin. De bloemen, die vanaf het tweede jaar komen, ruiken naar honing. De plant is dan ook populair bij bijen. Door de opvallende bloemen in combinatie met de hoogte van de plant, wordt de rode zonnehoed ook als snijbloem verkocht.

Niet competitief

De rode zonnehoed is winterhard. De plant is meerjarig. Net zoals veel andere planten met grote bloemen, houdt ook deze plant van een zonnige plek om te staan. Daarnaast heeft hij een voorkeur voor een vruchtbare bodem. Hij kan ook in Nederland geplant worden. Houd er hierbij wel rekening mee dat de plant niet zo concurrentiekrachtig is; hij kan overwoekerd raken.

Deel blog:

Reactie plaatsen