Mentha x piperita – Pepermunt

Door Merlijn Leebeek
Deel blog:

Iedereen kent de pepermunt. Het plantje wordt gebruikt voor vele toepassingen: thee, als etherische olie in sportproducten, om te koken, om mee te stomen en snoep. Wij verkopen al sinds jaar en dag grote maagpepermunt. Pepermunt is een kruid wat op zich goed groeit in Nederland. Hij houdt van schaduw en wil ook voldoende water krijgen. Pepermunt in het eten is heerlijk en pepermuntblaadjes in je thee zijn lekker verfrissend.

De familie

Het is een plant uit de lipbloemenfamilie. Alle planten uit deze familie hebben vierkante stengels en een kruisgewijze bladstand. Planten met de geslachtsnaam Mentha hebben lila bloemen en een muntgeur. De geur wordt versterkt als je de bladeren stuk wrijft. Er zijn diverse muntsoorten en er zijn ook diverse kruisingen tussen soorten mogelijk. Zo’n kruising is in de Latijnse naam te zien aan het tussenliggende x-je. De pepermunt is een kruising tussen watermunt (Mentha aquatica) en aarmunt (Mentha spicata).

Waaraan je pepermunt herkent

Door de aanwezigheid van een sterke pepermuntgeur en het (vrijwel) ontbreken van beharing op de plant onderscheidt de pepermunt zich van andere muntsoorten. Het zaad van pepermunt heeft zeer weinig kiemkracht, waardoor je de plant niet in de natuur tegen zult komen. Je kunt het plantje vermeerderen door hem te stekken en op deze manier wordt de pepermunt voor zeer veel doeleinden gekweekt.

Gezondheidstoepassingen

Tegenwoordig wordt pepermuntolie veel gebruikt bij mensen die last hebben van een spastische darm. Het heeft een ontkrampend effect op de darmen. Daarnaast zijn pepermuntbladeren heel geschikt om mee te stomen bij verkoudheidsklachten of om een thee van te maken. pepermuntbladeren worden vaak in theemengsels toegepast. Pepermuntolie is heel geschikt om te verwerken in allerlei sportproducten of bij spieronderhoud.

Het kruid is minder geschikt bij jonge kinderen. Het staat erom bekend, en vooral de etherische olie, dat kleine kinderen hier kramp in het strottenhoofd van kunnen krijgen.

TIP!

Wil je zelf thee maken van een muntplant? Hiervoor kun je ook watermunt (Mentha aquatica) gebruiken. Dit is een meerjarige plant die zich kan uitzaaien.

Deel blog:

replies are closed