Passiflora incarnata – Passiebloem

Door Ariane Droop, 18 februari 2020
Deel blog:

Deze maand staat de passiebloem in de belangstelling. Er zijn honderden soorten passiebloem. In deze blog ga ik eerst algemeen in op de passiebloem en daarna op de Passiflora incarnata.

De naam passiebloem komt van het binnenste van de bloem, dat zou lijken op de doornenkroon van Christus. De passiebloemsoorten zijn klimplanten en hebben ranken waarmee ze zich omhoog kunnen werken. Ze hebben doorgaans zeer grote en opvallende bloemen in wit, roze, rood of paars. Ze komen voor het merendeel uit Zuid-Amerika, maar een deel van de soorten wordt ook hier gekweekt en kan ook in de Nederlandse tuinen (soms) overleven.

Eetbare passievrucht

De passievrucht, de vrucht van de passiebloem, is overigens niet van iedere passiebloem soort genietbaar. Bovendien kunnen niet rijpe vruchten giftig zijn. Voor de veiligheid is het daarom beter om de passievrucht gewoon uit de winkel te halen, en niet uit de plant in de tuin te plukken.

Geen vorst, wel zonlicht

De passiebloem houdt in de regel niet van vorst. Ze kunnen wel enige vorst hebben, maar beperkt. Wil je er een in de tuin planten? Zoek dan een plek waar de vorst weinig grip heeft, maar waar wel genoeg zonlicht komt. Mijn ouders hebben er ook een (Passiflora incarnata) en het valt op dat ze op schaduwrijke plekken wel overleven en groeien (naar het licht), maar niet (zo veel) bloemen produceren. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat ze nogal explosief kunnen groeien en drie tot ruim zes meter door kunnen svhieten. Voor kleine planten die niet goed tegen schaduw kunnen kan de passiebloem dus een probleem vormen (planten worden overwoekerd, krijgen geen licht meer en sterven af).

Opvallende bloemen

De Passiflora incarnata komt van oorsprong uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. De plant heeft bladeren met drie lobben. De bladeren kunnen meer dan 10 cm lang worden. De bloemen van deze plant (hij bloeit aan het einde van de zomer en in het najaar) hebben vijf witte tot lavendelkleurige kelk- en kroonbladeren (samen tien). Daarnaast is er nog een krans met purperrode en paarse zogenoemde bijkroonblaadjes aanwezig. Deze krans wordt ook wel een corona genoemd. De vruchten van de plant zijn oranje en een stuk kleiner dan de opvallende bloemen.

Ondergrondse groeier

De Passiflora incarnata begint pas laat met groeien. Wanneer de plant eenmaal begint te groeien gaat het hard; de stengels van de plant kunnen jaarlijks meters groeien. Wanneer het koud wordt, sterft het bovengrondse deel af. Als de winter weinig vorst kent en de plant redelijk beschut staat, zal hij het volgende jaar weer uitlopen. De Passiflora incarnata heeft ondergrondse uitlopers, waardoor het mogelijk is dat na verloop van tijd de plant op meerdere plekken uit de grond komt. Daarnaast kan de plant zich ook uitzaaien met de vruchten (de bloemen worden bezocht door bijen en vlinders).

Deel blog:

Reactie plaatsen