Vitex agnus castus – Monnikspeper

Door Merlijn Leebeek
Deel blog:

De monnikspeper (Vitex agnus castus), ook wel kuisboom genoemd,  komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied. De plant staat in verband met vruchtbaarheid en voortplanting en wordt al sinds de Oudheid gebruikt. Zo werden Griekse rituelen rondom Demeter, de godin van de vruchtbaarheid, opgeluisterd met versieringen van monnikspeper.

In kloosters

Monnikspeper dankt haar naam aan het feit dat het in de kloosters gebruikt werd als alternatief voor peper. De bessen hebben een licht peperige smaak. Daarnaast zou monnikspeper, door de kuisheid bevorderende werking van bepaalde delen van de plant, monniken helpen hun kuisheidsbelofte in ere te houden. Dat is ook een reden waarom de plant in het verleden werd gekweekt in kloosters. In het wild komt de plant niet in Nederland voor, wel als tuinplant.

In het wild

De monnikspeper is een bladverliezende aromatische struik en een plant van de ijzerhardfamilie. De grijsgroene bladeren zijn handvormig samengesteld* en bevatten vijf tot zeven bladeren. De bloemen zijn roze tot paars. De takken van de struik zijn behaard en voelen donzig aan. De monnikspeper komt voor op warme vochtige tot droge grond met een beperkte voedselrijkdom. In koudere gebieden (waaronder Nederland) heeft de plant een voorkeur voor schaduwrijke plaatsen. De plant is matig winterhard.

Als tuinplant in Nederland

De monnikspeper kan in een Nederlandse tuin overleven, mits de plant op een warme, schaduwrijke plek met beperkte voedselrijkdom wordt geplant. Snoei is voor de plant niet nodig, maar kan wel toegepast worden om de plant in toom te houden (hij kan rond de twee meter hoog worden). Dit moet dan wel in de winter gebeuren wanneer de plant geen bladeren heeft .

Indien de monnikspeper in een pot buiten wordt gezet, moet de plant, wanneer de minimumtemperatuur op vijf graden komt, naar binnen gehaald worden.

* Sommige planten hebben een bladsteel waaraan meerdere bladeren zitten. Er wordt dan gesproken over samengestelde bladeren. Bij bomen is de es een mooi voorbeeld; als in de herfst de bladeren vallen, zie je bij de es doorgaans één bladsteel met daaraan meerdere bladeren, waardoor het net een takje lijkt. Dat geheel is dan een samengesteld blad.

Gezondheidstoepassingen monnikspeper

De werkzame stof in monnikspeper heeft voornamelijk betrekking op de stoffen agnuside en aucubine.

Wordt ingezet voor

  • onregelmatige menstruatie
  • PMS klachten
  • overvloedige menstruatie
  • vruchtbaarheidsproblemen
  • stemmingswisselingen
Deel blog:

replies are closed