Webwinkel

Pelargonium sidoides – Kaapse geranium

De Kaapse geranium (Pelargonium sidoides) is een plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae), een vrij grote familie met meer dan 700 verschillende planten in alle werelddelen, met name in gematigde en subtropische streken. Binnen de familie zijn verschillende groepen of subfamilies (geslachten). In Nederland is het geslacht Geranium het grootst en komt het geslacht Pelargonium, waar de Kaapse geranium toe behoort, niet in het wild voor. De geslachtsnaam Pelargonium is vrijwel alleen voorbehouden voor Afrika en dan met name Zuid-Afrika. De Kaapse geranium – Pelargonium sidoides – groeit van oorsprong in Zuid Afrika, waar hij ook gekweekt wordt. De ooievaarsbekfamilie bevat niet veel verschillende planten in Nederland, maar is buiten Nederland aanzienlijk groter. Planten van deze groep groeien niet in Nederland.

 

De familiekenmerken

Voor de ooievaarsbekfamilie zijn enkele duidelijke kenmerken aanwezig. Zo zijn de bloemen altijd meerzijdig symmetrisch en zijn er per bloem 5 kroon- (de gekleurde bloemblaadjes) en kelkbladeren (onder de kroonbladeren, doorgaans groen). Elke bloem heeft 10 meeldraden (de doorgaans gele buisjes die uit het hart van een bloem steken). Er zijn nog wel een paar kenmerken, maar daarvoor heb je vaak een loep nodig (die heb ik zelf ook nooit mee), dus die laat ik achterwege.

Wellicht is Robertskruid (Geranium robertianum) in Nederland de soort van de ooievaarsbekfamilie die de meeste bekendheid geniet. Deze tiert welig in menig tuin en kan flink om zich heen woekeren. Door de rode behaarde stengels en roze bloemetjes heeft deze echter ook enige sierwaarde, waardoor hij niet overal als onkruid wordt gezien. Ook groeit de plant veel in de opener bossen.

Het uiterlijk

De Kaapse geranium komt voor in een dor en droog klimaat in open landschap, zoals een kort grasland met een stenige bodem. Hij heeft een wortelrozet (een bladkrans direct aan de oppervlakte, net als een paardenbloem) en het wortelstelsel bestaat uit wortelstokken (ook wel rhizomen genoemd: ondergrondse meestal horizontaal lopende stengels). De bladeren hebben een zilverwitte onderzijde die bij mij qua kleur direct doen denken aan de bladonderzijden van zilverschoon (overigens geen familie van de Kaapse geranium) dat in Nederland vaak in de berm groeit.

De bloei

Kaapse geranium heeft paarsrode bloemen, maar zo donker dat ze bijna zwart zijn. Als de omstandigheden goed zijn, zoals bij kweek vaak het geval is, kan hij bijna het hele jaar bloeien. De bloei vindt met name plaats in het najaar en de winter. Het is een meerjarige plant, maar sterft in het wild vaak af door droogte. Het wortelstelsel van de plant zorgt er daarentegen wel voor dat de plant bestand is tegen brand in het grasland waarin de plant staat. De plant kan groeien op plaatsen tot een hoogte van ruim 2000 meter.

Toepassingen voor de gezondheid

Kaapse geranium is een uitstekend kruid voor gezonde luchtwegen! Niet alleen verbetert hij de kwaliteit van de reacties van het immuunsysteem, maar werkt hij ook antimicrobieel en antiviraal. Voor de luchtwegen helpt hij om slijm op te lossen. Daarom kun je dit kruid heel goed gebruiken bij:

Waarschuwingen

Raadpleeg vóór gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik.

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os