Thymus vulgaris – Echte tijm

Door Merlijn Leebeek
Deel blog:

Aan het eind van het jaar en het begin van het nieuwe jaar zijn er vaak veel mensen verkouden of ziek. Deze blog gaat in op dat thema en behandelt een plant die niet alleen het eten beter te laat laten smaken, maar ook het hoesten tegengaat: echte tijm.

De familie

Tijm behoort tot de lipbloemenfamilie*. Deze familie, die binnen Nederland diverse plantensoorten herbergt, wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van tweezijdig symmetrische bloemen, vierkante stengels en kruisgewijze bladstand. Veel soorten binnen de familie hebben een sterke geur. Andere bekende plantengeslachten binnen deze familie zijn onder andere munt (Mentha), dovenetel (Lamiastrum en Lamium), marjolein (Origanum).

Het geslacht Thymus bevat in de wereld meer dan 300 vaste planten die allemaal geurende bladeren hebben en waarvan de hoogste soort 50 cm groot wordt. De echte tijm is een vaste plant (leeft meer dan 2 jaar) en komt van nature voor in Zuid-Europa en Azië. Van alle soorten heeft de echte tijm de sterkste geur, wat de plant geliefd maakt voor het bereiden van eten. De bladeren worden o.a. in azijn en groentegerechten gebruikt.

Waaraan je echte tijm herkent

De echte tijm is een rechtopstaande plant die in Zuid-Europa ongeveer 30 cm hoog wordt, maar omdat in Nederland de groeiomstandigheden voor deze plant minder zijn, blijft hij hier steken op ongeveer 20 cm. De bladeren zijn smal, hebben een zeer korte steel en zijn aan de onderzijde licht behaard. De bloemen zijn wit tot lichtpaars. De plant groeit als een pol: geen losse stengels vanuit de grond, maar zich vertakkende stengels vanuit dezelfde oorsprong.

* De plantenwereld is onderverdeeld in families, geslachten en soorten. Je kunt het wel een beetje met mensenfamilies vergelijken: mensen van verschillende families zitten vaak heel anders in elkaar en mensen binnen een familie met andere ouders zijn vaak meer verschillend dan mensen met dezelfde ouders. Een geslacht in de plantenwereld kun je vergelijken met broers en zussen van elkaar. Niet hetzelfde, maar wel met enige overeenkomsten.

Waar je hem vindt

In Nederland komt de echte tijm alleen als cultuurplant voor, dat wil zeggen je ze wel in tuinen ziet staan, maar dat je de plant niet tegen zult komen in de natuur. Hij is redelijk winterhard en kan in de Nederlandse tuin overwinteren.

Deel blog:

replies are closed