Webwinkel

Thymus vulgaris – Echte tijm

Aan het eind van het jaar en het begin van het nieuwe jaar zijn er vaak veel mensen verkouden of ziek. Dit blog gaat in op dat thema en behandelt een plant die niet alleen het eten beter te laat laten smaken, maar ook het hoesten tegengaat: echte tijm.

De familie

Tijm behoort tot de lipbloemenfamilie*. Deze familie, die binnen Nederland diverse plantensoorten herbergt, wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van tweezijdig symmetrische bloemen, vierkante stengels en kruisgewijze bladstand. Veel soorten binnen de familie hebben een sterke geur. Andere bekende plantengeslachten binnen deze familie zijn onder andere munt (Mentha), dovenetel (Lamiastrum en Lamium), marjolein (Origanum).

 

Het geslacht Thymus bevat in de wereld meer dan 300 vaste planten die allemaal geurende bladeren hebben en waarvan de hoogste soort 50 cm groot wordt. De echte tijm is een vaste plant (leeft meer dan 2 jaar) en komt van nature voor in Zuid-Europa en Azië. Van alle soorten heeft de echte tijm de sterkste geur, wat de plant geliefd maakt voor het bereiden van eten. De bladeren worden o.a. in azijn en groentegerechten gebruikt.

Waaraan je echte tijm herkent

De echte tijm is een rechtopstaande plant die in Zuid-Europa ongeveer 30 cm hoog wordt, maar omdat in Nederland de groeiomstandigheden voor deze plant minder zijn, blijft hij hier steken op ongeveer 20 cm. De bladeren zijn smal, hebben een zeer korte steel en zijn aan de onderzijde licht behaard. De bloemen zijn wit tot lichtpaars. De plant groeit als een pol: geen losse stengels vanuit de grond, maar zich vertakkende stengels vanuit dezelfde oorsprong.

* De plantenwereld is onderverdeeld in families, geslachten en soorten. Je kunt het wel een beetje met mensenfamilies vergelijken: mensen van verschillende families zitten vaak heel anders in elkaar en mensen binnen een familie met andere ouders zijn vaak meer verschillend dan mensen met dezelfde ouders. Een geslacht in de plantenwereld kun je vergelijken met broers en zussen van elkaar. Niet hetzelfde, maar wel met enige overeenkomsten.

Waar je hem vindt

In Nederland komt de echte tijm alleen als cultuurplant voor, dat wil zeggen je ze wel in tuinen ziet staan, maar dat je de plant niet tegen zult komen in de natuur. Hij is redelijk winterhard en kan in de Nederlandse tuin overwinteren.

Gezondheidstoepassingen tijm

De belangrijkste inhoudsstoffen van de tijm zitten vooral in de etherische olie. Daarnaast bevat de plant flavonoïden, triterpeenzuren, fenolzuren, looistoffen, bitterstoffen en saponinen. Het is een plant die een hoop heilzame stoffen bevat. Over het algemeen gaat het vooral om de etherische olie waar veel werkzaamheid vanuit gaat. Tijm wordt gedronken als thee of er wordt mee gestoomd. Dit kan ook met de etherische olie.

Hij is

  • Antiseptisch, antimicrobieel, antibiotisch en infectiewerend op de luchtwegen
  • Daarnaast is hij spijsverteringsbevorderend, eetlustopwekkend en galvormend en gaat hij krampen tegen
  • Tijm wordt ook in spierwrijfmiddelen gebruikt, omdat hij de circulatie verbeterd en verwarmend is voor de spieren
  • Uitwendig kan hij ook ingezet worden bij wonden en zweren.

Kruiden kunnen altijd een interactie hebben bij ziekte, medicatie, zwangerschap of borstvoeding, dus raadpleeg altijd een deskundige.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os