Matricaria chamomilla – Echte kamille

Door Merlijn Leebeek
Deel blog:

In onze botanische blogs mag de wonderlijke kamille ook niet ontbreken. Dit vriendelijke, vrolijke kruidje heeft bijzondere eigenschappen. Laten we even kijken naar de plant en de mooie toepassingen voor jong en oud.

Bij sommige plantensoorten verandert na verloop van tijd de Latijnse naam. Soms komt dat doordat wetenschappers erachter komen dat een plant toch tot een andere familie of geslacht behoort, maar er zijn ook andere redenen om de naam te veranderen. Ook de Latijnse naam van Echte kamille is gewijzigd. Voorheen was de Latijnse naam Matricaria recutita die nog her en der gebruikt wordt op internet en in oude boeken.

Geliefd plantje

Echte kamille is een bekend kruid in de kruidengeneeskunde. Met name kamillethee is geliefd. De plant komt van oorsprong uit Zuid-Europa, maar komt al sinds de Romeinse Tijd voor in Nederland. Het plantje is populair, ook in Azië en Zuid-Amerika wordt kamille geteeld om er thee van te maken.

De soorten

De naam Echte kamille suggereert dat er ook andere kamillesoorten bestaan. Dit is ook het geval (onder andere Reukeloze kamille en Schijfkamille) en dat maakt het herkennen van Echte kamille dan ook meteen bijzonder lastig.

De geur

Echte kamille heeft een zoete geur, die met de geur van appels wordt vergeleken. Chamomilla (het tweede deel van de Latijnse naam) – een verbastering van het Griekse Chamaemelon dat grondappel betekent – duidt hier ook op.

De familie

Echte kamille is een plant uit de Composietenfamilie (Asteracaea). De planten van deze familie hebben heel veel bloemen opeengepakt bij elkaar, waarbij het totaal één bloem lijkt. Maar in plaats van één bloem heb je dan een bos bloemen bij elkaar. Zo’n bos bloemen wordt ook wel een hoofdje genoemd.

De bloemen

Bloemen uit deze familie hebben buisbloemen, lintbloemen, buis- en straalbloemen of buis- en lintbloemen. Echte kamille heeft net als de Margriet zowel buis-, als lintbloemen. De straal- en lintbloemen lijken sterk op elkaar en bevinden zich aan de buitenrand van het bloemhoofdje. De lintbloemen van Echte kamille zijn wit en vormen de buitenste rand van het hoofdje. De buisbloemen zijn geel en als je heel goed kijkt, kun je zien dat dit inderdaad allemaal losse bloemen zijn.

De blaadjes

De bladeren zijn meervoudig samengesteld, waardoor het lijkt alsof het allemaal verschillende bladeren zijn. Andere planten met samengestelde bladeren zijn Duizendblad en de Gewone es (bij die laatste kun je dat nu goed zien aan de afgevallen bladeren; het lijkt net of er takjes zijn afgevallen, maar in werkelijkheid gaat het dan om één blad). De bladeren van Echte kamille zijn bijna rond en heel open van structuur.

Waar je de plant vindt

Echte kamille houdt van voedselrijke, vochtige tot vrij natte grond. In Nederland is de plant algemeen en kan op (vrijwel) alle grondsoorten groeien. Hij heeft wel een voorkeur voor zandgrond. Het is een akkerplant en hij komt onder andere voor op akkers, in wegbermen en aan dijkhellingen. Het is een eenjarige plant.

Een allemanskruid voor vele toepassingen

Kamille wordt wijdverbreid toegepast voor allerhande aandoeningen. Het is een zacht werkende plant zonder al teveel bijwerkingen, waardoor hij makkelijk te gebruiken is bij geneesmiddelen bijvoorbeeld.

5 goede toepassingen van dit liefste kruidje

  • In deze tijd van het jaar wanneer de griep en verkoudheid weer toeslaan, kun je er goed mee stomen. Kamille is rijk aan antiseptische etherische oliën waarmee je de luchtwegen kan ontsmetten.
  • Kamille staat bekend om zijn rustgevende werking. Je kunt er een prettig theetje van zetten voor ’s avonds bij het slapen gaan, maar ook voor overdag bij stress en rusteloosheid.
  • Kamille bevat een etherische olie – azuleen – die heel sterk kan ruiken, maar goede eigenschappen heeft voor je huid. Dus uitwendig kun je het uitstekend toepassen in crèmes, omslagen of baden. Het zit vaak in crèmes voor eczeem, psoriasis, luieruitslag en kloven.
  • Kamille werkt ontkrampend in theeën voor de spijsvertering en kan daardoor ingezet worden bij milde, acute ontstekingen van het maag- en darmslijmvlies en bij zuurbranden. Het is ook ontkrampend bij aandoeningen zoals een spastische darm en helpt ook bij baby’s met krampjes. Kamille kan ook verlichting bieden bij winderigheid bij volwassen.
  • Maar ook bij mondslijmvliesontstekingen en tandvleesontstekingen is kamille een uitstekend spoelmiddel om te ontsmetten.

Er zijn theoretisch wat interacties mogelijk met verschillende soorten medicatie. Bij kruidengebruik is het altijd goed om overleg te hebben in geval van geneesmiddelgebruik, zwangerschap, borstvoeding en ziekte.

Heb je vragen over kamille? Neem dan contact met ons op of kom gezellig langs in onze sfeervolle winkel.

Deel blog:

Reactie plaatsen