Citroenmelisse – Melissa officinalis

Door Merlijn Leebeek, 6 december 2017
Deel blog:

December staat bij Pigge in het teken van de spijsvertering. Er zijn diverse planten die hier een rol bij kunnen spelen, een daarvan is de citroenmelisse. Een goede reden om deze plant nu van dichtbij te bekijken.

De familie

De citroenmelisse, vaak melisse genoemd, is een plant uit de lipbloemenfamilie van circa een halve meter tot een meter hoog. Bekende plantengroepen van deze familie zijn onder andere de klavers, dovenetels (bladeren en vorm van deze planten lijken sterk op brandnetels, maar zijn hier geen familie van) en muntsoorten (zie ook mijn eerdere blog over de pepermunt). De bloemen van deze familie doen denken aan een lip, vandaar dat deze familie de lipbloemenfamilie heet.

De naam

De naam ‘melissa’ is afgeleid van een Grieks woord dat ‘bij’ betekent. De plant heeft deze Griekse naam gekregen, omdat hij veel nectar bevat. Met de Nederlandse naam ‘citroen’ wordt verwezen naar de bladeren die naar citroen geuren als je ze stuk wrijft.

Waaraan je de plant herkent

De behaarde bladeren staan tegenover elkaar. Ze zijn ovaal en gekarteld. De stengels zijn vierkant. In de zomer komen de wittige bloemen (soms vaal geel, al dan niet met een roze rand) tevoorschijn. De bloemen zijn klein: 8 tot -15 mm. De plant is meerjarig. Het bovengrondse deel sterft in de winter af en in de lente komt de citroenmelisse weer op. De plant is zeer winterhard en kan de Nederlandse winter dus zonder problemen aan.

Waar je ze vindt

Citroenmelisse groeit op vrij zonnige tot zonnige plaatsen en heeft een voorkeur voor matig voedselrijke grond. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Middellandse Zee-gebied. De plant is nu zeldzaam ingeburgerd en groeit op enkele plekken in Nederland in het wild. In de meeste tuinen in Nederland is sprake van matig tot (zeer) voedselrijke grond, dus je kunt de plant ook in je tuin zetten.

Toepassingen

Citroenmelisse wordt niet alleen geweekt voor het maken van gezondheidsproducten. De bladeren worden wel gebruikt in salades, jam en maaltijden om een lichte citroensmaak toe te voegen. Zo staan er op smulweb diverse gerechten die gebruik maken van citroenmelisse. Heb je de plant in je tuin en wil je hem verwerken in een gerecht? Kijk dan hoe je hem moet bereiden, bijvoorbeeld op mijnkeukentuintje.

Deel blog:

replies are closed