Cannabis sativa – Hennep

Door Merlijn Leebeek
Deel blog:

Deze maand staat hennep in de belangstelling. De plant wordt doorgaans meteen geassocieerd met marihuana, hasj en de plant waar je “high” van wordt, maar deze plant heeft van oudsher vele toepassingen. Zo is de plant in verband met de sterke vezels lang in gebruik (geweest) voor het maken van touw en grove kledij en speelt de plant ook een rol bij de huid. Deze blog gaat met name in op de plant hennep, maar daarnaast ook op de rol die de plant speelt bij de huid.

Het uiterlijk

Hennep kan een voor kruiden grote omvang bereiken. Hij kan tot 3 meter hoog worden en 1 meter breed. De plant is eenjarig en komt van oorsprong uit subtropisch Azië. Hij heeft handvormig samengestelde bladeren, die elk 3 tot 9 smalle en puntige deelbladeren hebben. De bovenzijde van de bladeren heeft een aanzienlijk donkerdere kleur groen dan de onderzijde. De onderzijde van de bladeren is donzig behaard. Het is een tweehuizige plant. Dit houdt in dat de plant mannelijke of vrouwelijke bloemen heeft, maar nooit beiden.

hennep

De bloemen

De bloemen van hennep zijn groen. Zoals bij de meeste planten, geldt ook voor de hennep dat de groeiperiode en de bloeiperiode niet tegelijk verlopen. De groeiperiode begint eerder. De bloei vindt in juli en augustus plaats. De zaden, die overigens ook in gebruik zijn als vogelvoer, worden zowel door de wind als door de vogels verspreid. De plant heeft een penwortel. Dat is een wortelsysteem met één dikke hoofdwortel met hele kleine vertakkingen.

hennep

De bodem

Hennep heeft een voorkeur voor voedselrijke, lemige zandgrond met kalk, maar kan ook op andere gronden groeien. De plant heeft veel (zon)licht nodig om te groeien.

Huidolie

Uit hennep wordt olie gewonnen die gebruikt kan worden voor de huid. Deze hennepolie bevat diverse vitamines en mineralen en daarnaast ook andere positieve stoffen. Hier kan de huid van profiteren: deze olie helpt bij het genezen van diverse huidziekten en ontstekingen.

Deel blog:

Reactie plaatsen