Vitex agnus castus, een veelzijdige plant voor de vrouwelijke hormoonhuishouding

Door Merlijn Leebeek
Deel blog:

De monnikspeper (Vitex agnus castus), ook wel kuisboom genoemd (letterlijke vertaling ‘vlecht lam kuisheid’ ook wel ‘kuis lam’, verwijzend naar de remmende werking op de mannelijke geslachtsdrift), komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied. De plant staat in verband met vruchtbaarheid en voortplanting en wordt al sinds de Oudheid gebruikt. Zo werden Griekse rituelen rondom Demeter, de godin van de vruchtbaarheid, opgeluisterd met versieringen van monnikspeper. Wil je weten wat dit kruid voor je kan betekenen en heb je advies nodig voor je hormoonhuishouding? Lees dan verder voor de toepassingen. We leggen nu voor de plantenliefhebbers eerst de botanie van de plant uit.

In kloosters

Monnikspeper dankt haar naam aan het feit dat het in de kloosters gebruikt werd als alternatief voor peper. De bessen hebben een licht peperige smaak. Daarnaast zou monnikspeper, door de kuisheidbevorderende werking van bepaalde delen van de plant, monniken helpen hun kuisheidsbelofte in ere te houden. Dat is ook een reden waarom de plant in het verleden werd gekweekt in kloosters. In het wild komt de plant niet in Nederland voor, wel als tuinplant.

In het wild

De monnikspeper is een bladverliezende aromatische struik en een plant van de ijzerhardfamilie. De grijsgroene bladeren zijn handvormig samengesteld* en bevatten vijf tot zeven bladeren, de bloemen zijn roze tot paars. De takken van de struik zijn behaard en voelen donzig aan. De monnikspeper komt voor op warme vochtige tot droge grond met een beperkte voedselrijkdom. In koudere gebieden (waaronder Nederland) heeft de plant een voorkeur voor schaduwrijke plaatsen. De plant is matig winterhard.

 * Sommige planten hebben een bladsteel waaraan meerdere bladeren zitten. Er wordt dan gesproken over samengestelde bladeren. Bij bomen is de es een mooi voorbeeld; als in de herfst de bladeren vallen, zie je bij de es doorgaans één bladsteel met daaraan meerdere bladeren, waardoor het net een takje met bladeren lijkt. Dit geheel is dan een samengesteld blad.

Als tuinplant in Nederland

De monnikspeper kan in een Nederlandse tuin overleven, mits de plant op een warme, schaduwrijke plek met beperkte voedselrijkdom wordt geplant. Snoeien is voor de plant niet nodig, maar kan wel toegepast worden om de plant in toom te houden (hij kan rond de twee meter hoog worden). Dit moet dan wel in de winter gebeuren wanneer de plant geen bladeren heeft. Als de monnikspeper buiten in een pot staat, moet de plant, wanneer de minimumtemperatuur op vijf graden komt, naar binnen gehaald worden.

Enkele gezondheidstoepassingen van de monnikspeper

  • voor de vrouwelijke hormoonhuishouding
  • voor prikkelbaarheid en ongemakken tijdens de menstruatie
  • voor de menopauze bij wisselende stemmingen
  • voor de menopauze bij opvliegers
  • bevordert de borstvoeding
  • voor jonge dames in de puberteit

Wil je specifiekere toepassing weten over dit geweldige kruid voor vrouwen en heb je last van hormonale ongemakken? Neem dan contact met ons of kom langs in de winkel. Vanuit de claimwetgeving mogen wij geen medische toepassingen benoemen in dit artikel.

Kruiden vallen onder de voedingssupplementen wetgeving. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een uitgebalanceerde en gevarieerde voeding.

Kruiden kunnen interacties hebben met medicatie, raadpleeg bij twijfel altijd een arts of deskundige. Mocht je zwanger zijn of een medische aandoening hebben neem dan contact met ons op.

Deel blog:

Reactie plaatsen