• Van der Pigge
 • Gierstraat 3
 • Haarlem
023 303 0720
 • Gratis bezorging vanaf € 35,-
 • Binnen 2 werkdagen bezorgd
 • Vakkundig advies

Tincturen

Door Sophie van Rijn, 9 december 2018
Deel blog:

Wij werken  graag met tincturen. We hebben een zelf ontwikkeld naar eigen receptuur en daarnaast vind je bij ons in de winkel ook van andere merken een uitgebreide assortiment. Onlangs hebben we onze eigen lijn een beetje aangepast en van een mooi nieuw etiket (en soms van een nieuwe naam) voorzien. Hoogste tijd om de tinctuur eens nader onder de loep te nemen.

Traditie

Het gebruik van tincturen is een eeuwenoude traditie. Onze voorvaderen in de oertijd wisten al hoe zij planten konden gebruiken bij kwetsuren en ziekten. En ook in alle oude culturen, van de Romeinen en de Grieken tot de ayurvedische overleveringen, worden kruiden gebruikt voor allerlei doeleinden.

Het maken van een tinctuur

Een tinctuur is een oplossing waarbij de kruiden in alcohol, verdunde alcohol of een plantaardige glyceroloplossing worden opgelost. Kies je voor glycerol? Dan heb je wat meer kruiden nodig dan bij het gebruik van alcohol. Door de kruiden die je wilt gebruiken een periode te laten weken in de gekozen vloeistof geven de kruiden hun werkzame stoffen daaraan af. De vloeistof wordt daarmee een geneeskrachtige vloeistof. Na een bepaalde periode, meestal 2 à 3 weken, wordt het mengsel gezeefd en eventueel geperst. De vloeistof die je dan overhoudt noemen we een tinctuur. Je kunt de tinctuur zowel inwendig als uitwendig gebruiken.

Zelf je tinctuur maken is een optie

Klinkt eenvoudig toch? Er zijn dan ook veel mensen die zelf hun tincturen maken. Mocht je dat van plan zijn let dan altijd goed op dat je een alcohol kiest die geschikt is voor consumptie. Een goede wodka of gin bijvoorbeeld. Wat je overhoudt kan altijd nog van pas komen tijdens de feestdagen. En verder is het percentage van belang. Afhankelijk van hetgeen je gaat weken kies je voor een hoger of juist lager percentage. Wil je bij het maken van de tinctuur tradities in ere houden? Houd dan rekening met de stand van de maan. Daarbij ga je er vanuit dat de natuur van de plant onder invloed staat van de maan. Een logisch gevolg van deze theorie is dat je begint met het weken van de kruiden bij nieuwe maan en het aftreksel bij volle maan filtert en afgiet.

Bij het maken van een tinctuur wordt dus gebruikt gemaakt van kruiden. Maar denk nu niet dat dat alleen maar kruiden zijn zoals oregano, peterselie en aanverwanten. Eigenlijk kun je van alle planten die de natuur ons biedt een tinctuur maken. Het is wellicht niet altijd even zinvol omdat op het gebied van genezing de ene plant nu eenmaal meer te bieden heeft dan de andere.

Bij het bereiden van een tinctuur kunnen alle plantdelen gebruikt worden. Van wortel tot blad en van zaad tot bloem heeft de plant ons iets te bieden. De stoffen, en daarmee de werking, die je kunt losweken in een tinctuur kunnen wel per plantdeel verschillen. Zo zal de wortel van een paardenbloem een andere tinctuur opleveren dan de bloem. De werking zal dan ook anders zijn. Daarnaast zal ook inname een ander effect hebben dan opsmeren. Afhankelijk van de klacht of het doel kun je zo de plant, het plantdeel en de toepassing bepalen. Het alcoholpercentage dat je nodigt hebt is afhankelijk van het plantdeel dat je kiest. Voor een tinctuur van bloemen en bladeren is een alcoholpercentage nodig van 30 tot 50% en bij wortels of houtachtige delen is dat 50 tot 70% en bij harsen is het 80 tot 95%.

Waarom zou je een tinctuur kiezen boven een poeder of pil?

Allereerst natuurlijk omdat je hebt gekozen voor een remedie op basis van kruiden. Tincturen worden voornamelijk gebruikt in de fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd. De naam zegt het al: er wordt gebruik gemaakt van planten als keuze voor therapie. Voor veel remedies is een tinctuur op basis van kruiden dan een snelle, “makkelijke” oplossing. Een tinctuur is vrij gemakkelijk in te nemen. Doordat het vloeibaar is kun je druppels gemakkelijk doorslikken. Opgelost in een beetje water natuurlijk in verband met de sterke smaak. Een ander voordeel van een tinctuur is dat de geneeskrachtige stof al in de mond voor een groot deel door de slijmvliezen wordt opgenomen. Dat gaat razendsnel en is een zeer doeltreffende manier van opname.

‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ is een gevaarlijke uitspraak

Tot slot nog een belangrijke waarschuwing. Kruiden lijken wellicht vrij onschuldig, alleen al omdat we er dagelijks mee werken in de keuken. Maar toch is het niet zo dat kruiden geen schade aan kunnen richten. Denk maar aan het zeer giftige vingerhoedskruid; op de juiste manier en in de juiste dosering een harttonicum, maar bij het kleinst foutje of een minieme miscalculatie dodelijk. Wanneer je te veel gebruikt, een kruid combineert met medicatie of een kruid kiest dat wellicht niet geschikt is voor de kwaal, kun je wel degelijk schade aanrichten. Raadpleeg daarom altijd een specialist wanneer je met kruiden aan de slag gaat.

Heb je vragen of ben je nieuwsgierig naar onze eigen tincturenlijn? Loop gerust binnen en vraag ons advies, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Deel blog:

4 reacties

 1. Eef Kuintjes schreef:

  Hallo…wil graag meer info hierover willen
  Hartelijke groet
  Eef

 2. melissa schreef:

  zou graag meer weten over het zelf maken van tinctuur.
  en als het boekje er nog is graag.deze ontvangen.
  greetz Melissa

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Melissa,

   Het zelf maken van kruidentincturen is ingewikkelder dan je zo denkt.
   Want er zijn meerdere bereidingsmethoden voor plus dat het afhangt van welk deel van de plant je gebruikt.
   Je kan eens informeren bij het kruidenrijk.
   Als we het boekje over tincturen weer hebben dan kan je automatisch bericht ontvangen als je je mailadres achterlaat bij het boekje in de shop
   Dit kan nog wel een tijdje duren want we zijn met een herziening bezig van de samenstelling.
   hartelijke groet Pamela

Reactie plaatsen