Je weet vast wel dat het niet goed gaat met de bijen in Nederland. Het werk van Nederlandse imkers is daarom van onschatbare ecologische waarde. Een goede bijenstand is de graadmeter voor de gesteldheid van ons leefgebied en alle natuur om ons heen en is daarmee ook van groot belang voor onze gezondheid. Koop je een potje honing uit Nederland, dan steun je het werk van de Nederlandse imker, de Nederlandse bijen en onze eigen natuur. Voor onze voedselproductie zijn wij zelfs voor 80% afhankelijk van de bestuiving van bijen.
Kristallisatie
Goede honing is niet langdurig verhit en gaat kristalliseren. Het kristallisatieproces is dus een garantie voor echtheid. De snelheid van kristallisatie hangt af van de verhouding tussen glucose en fructose. Hoe meer glucose, hoe sneller het kristallisatieproces op gang komt. De verhouding tussen glucose en fructose wordt bepaald door de nectar die de bijen uit de bloemen verzamelen. Zo kristalliseert acaciahoning niet snel en bijvoorbeeld koolzaadhoning juist wel. Als de imker niet snel genoeg is, gebeurt dit zelfs al in de honingraten en is de honing niet eens meer te oogsten.
Verhitting voorkomt kristallisatie, maar vernietigt enzymen
Omdat de meeste mensen geen gekristalliseerde honing willen, wordt de honing voor de winkels in de fabriek langdurig verhit om het kristallisatieproces niet op gang te laten komen. Hierbij gaan niet alleen waardevolle enzymen verloren, maar wordt ook afbreuk gedaan aan de smaak en geur van de honing.
Biologisch keurmerk voor honing uit Nederland niet mogelijk
De imkers kunnen de bijen op biologische wijze houden, maar het is niet mogelijk om de term biologisch op Hollandse honing te zetten. Simpelweg omdat het leefgebied in West-Europa daarvoor te klein is. Biologische honing komt altijd uit verre landen. Deze honing is langdurig op transport geweest, veelal aan zonnehitte blootgesteld en wordt vaak gemengd. Biologisch is mede hierom niet altijd beter. Van der Pigge is geen reformwinkel, daarom is honing in ons schap niet rijkelijk vertegenwoordigd. Desalniettemin zijn wij ambassadeur van dit vloeibare goud van eigen bodem.
replies are closed