• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Mentholkristallen

Door Sophie van Rijn, 29 juni 2018
Deel blog:

Deze week hebben we bij Pigge de mentholkristallen weer van stal gehaald. Enige tijd lagen ze in een laatje te wachten op een enthousiaste koper, maar nu hebben ze weer een ereplekje gekregen in een van onze stopflessen. Een goede reden om ze gelijk eens in het zonnetje te zetten en te vertellen wat het is en wat je er eigenlijk allemaal mee kan.

De eigenschappen van mentholkristallen

Mentholkristallen worden gemaakt van de stof menthol. Menthol is een sterk naar munt ruikende organische verbinding en komt zowel in poeder- als kristalvorm voor. Het wordt door middel van extractie gewonnen uit planten en uit pepermuntolie. De planten die daarvoor gebruikt worden zijn van het geslacht mentha oftewel munt. Menthol kan heel divers worden ingezet. Zo heeft het een antiseptische, verfrissende en verkoelende werking. Het kan de ademhaling verlichten, jeukstillend zijn, luchtzuiverend en zelfs een positief effect op de concentratie hebben.

Een divers palet aan toepassingen

Deze veelzijdige eigenschappen maken dat je mentholkristallen op verschillende manieren kunt gebruiken. Je kunt ermee stomen om verlichting te brengen bij griep en verkoudheid. Je kunt het ook gebruiken in de sauna. Het is dan wel aan te raden de kristallen eerst op te lossen in wat water of een opgietmengsel. Je kunt het ook vermengen met een etherische olie en het gebruiken in een brandertje om zo de lucht te zuiveren of de concentratie te verhogen. Op die manier wordt het ook wel gebruikt bij meditatie of een studiemoment.

Ook in cosmetica wordt grif gebruik gemaakt van mentholkristallen. Zo wordt hettoegepast in balsems om de voeten te verfrissen, verwerkt in een zalf om er zo een jeukstillende zalf van maken. Maar ook in shampoos, haarlotions, doucheproducten en after sun vind je mentholkristallen terug. De meest bekende toepassing is denk ik nog wel de toevoeging van mentholkristallen aan snoep. Denk aan de pepermuntjes, maar er zijn ook veel andere snoepjes en dropjes waarbij mentholkristallen een gewaardeerde toevoeging vormen.

Nieuwsgierig geworden en zin om zelf eens aan de mentholkristallen te ruiken? Kom langs in de winkel en laat je verrassen.

Deel blog:

Reactie plaatsen