Het geheim van bergamotolie in het zonnetje

Door Ariane Droop, 3 april 2019
Deel blog:

Fototoxiciteit: niet echt je beste vriendje. In het langzaam: fo-to-tox-i-ci-teit. Foto = een plaatje van de werkelijkheid op je telefoon (en het Griekse woord voor licht) en toxiciteit betekent giftig. Fototoxiciteit is dus het giftig worden van licht. Nu is licht natuurlijk helemaal niet giftig, sterker nog, mensen gedijen meestal erg goed onder de invloed van zonlicht. Worden we blij van, en mooi bruin en ontspannen enzo. In onze Pigge bruin zorgt vooral bergamotolie ervoor dat je mooi bruin wordt.

Fototoxische stoffen

Toch kan licht in combinatie met bepaalde stoffen uit planten giftig worden. Bepaalde planten bevatten stofjes die op zichzelf geen problemen opleveren, totdat je zo’n plantenextract op je huid hebt gesmeerd of hebt opgegeten en in het daglicht komt (ook op een bewolkte dag). En je opeens helemaal onder de bultjes zit, huiduitslag. Van lichte jeuk tot echt nare blaasjes en brandwondachtige blaren. De stoffen die voor de huiduitslag zorgen noemen we fototoxische stoffen.

Berenklauw

Het allerbekendste (en gevaarlijkste) voorbeeld is de berenklauw: een joekel van een plant waarvan het sap sterk fototoxisch is. Als je het sap op je huid krijgt en er valt daglicht op, geeft dat een nare huidreactie met grote blaren en pijn. Een van de belangrijkste dingen om te doen wanneer je in contact bent gekomen met berenklauw is dan ook je huid direct goed afdekken tegen het licht.

Sint-janskruid

Een ander, minder bekend voorbeeld is Sint-janskruid. Dit kruid is licht fototoxisch. Als je hoge doseringen van het extract gebruikt, kun je in sommige gevallen huiduitslag krijgen wanneer je in de zon gaat zitten. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je de olie op je huid hebt gesmeerd. Deze huiduitslag is gelukkig een stuk milder en minder gevaarlijk dan de ellende die je van berenklauw kunt krijgen.

Bergamotolie

Naast allerlei narigheid kun je met sommige fototoxische stoffen ook heel leuke dingen doen, zoals prachtig bruin worden. Bergamotolie is een heerlijke etherische olie, het ruikt fris en opwekkend en je wordt er meteen blij van. Earl Grey-thee is bijvoorbeeld met bergamotaroma vermengd wat het die herkenbare, frisse, citrusachtige geur geeft.

Goede kwaliteit koudgeperste etherische bergamotolie bevat 0,44% furocoumarinen: sterk fototoxische stoffen. In plaats van blaasjes geven deze stoffen echter een bruine verkleuring van de huid. Normaal gesproken zit je daar natuurlijk niet op te wachten en zelf pure bergamotolie op je huid aanbrengen is dan ook erg af te raden. Deskundig in een receptuur gemengd, kan bergamotolie echter zorgen voor een prachtige natuurlijke diepe bruining van de huid wanneer je gaat zonnebaden.

Pigge Bruin

Pigge Bruin, onze heerlijke – en inmiddels wereldberoemde – zonneolie, bevat een uitgekiende hoeveelheid bergamotolie in een slimme receptuur van hoogwaardige oliën. Zo smeer je jezelf prachtig bruin in het lentezonnetje, zonder vervelende bijwerkingen.

Deel blog:

2 reacties

  1. Truus schreef:

    Ik kan op de site nergens bergamotolie vinden?

Reactie plaatsen