• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Haarlemmerolie

Door Roseline Kustner, 18 november 2013
Deel blog:

Haarlemmerolie is een panacee uit de zeventiende eeuw en bestaat inmiddels al ononderbroken ruim 300 jaar!

Haarlemmerolie, ook wel medicamentum gratia probatum genoemd, wordt al eeuwenlang aangeprezen omdat het tegen alle kwalen zou helpen. Zeevaarders en zendelingen namen het mee op hun reizen. Haarlemmerolie en de stad Haarlem werden hierdoor bekend over de hele wereld. De term Haarlemmerolie wordt ook overdrachtelijk gebruikt voor een soort wondermiddel waarmee alles geacht wordt beter te gaan.

Familiebedrijf

De olie is 1696 ontwikkeld door schoolmeester Claes Tilly. Toen hij in 1734 overleed, zetten zijn erfgenamen de productie van Haarlemmerolie voort. In 1764 werd Claes de Koning Tilly de nieuwe eigenaar van het bedrijf en de C. de Koning Tilly Oprechte Haarlemmeroliefabriek is nog steeds in Haarlem gevestigd. Lange tijd zat de fabriek in de Anthoniestraat 13-15 (voorheen Achterstraat). In 2005 werd dat pand opgekocht door een projectontwikkelaar die er verschillende woningen in maakte. Er zijn gelukkig nog wel een paar oorspronkelijke details bewaard gebleven, waaronder de gevelsteen. Het familiebedrijf is nu eigendom van Ruud van Dobben, de 11e opvolger van Claes Tilly en in rechte lijn familie.

Haarlemmerolie is nog steeds bij ons verkrijgbaar in de vorm van olie, capsules en zalf. De samenstelling is al eeuwen een goed bewaard geheim, maar bestaat in ieder geval uit terpentijnolie, kruiden, lijnzaadolie en zwavel…

Deel blog:

replies are closed