Franse Druppels, ons middel voor frisse lucht

Door Ariane Droop, 13 september 2019
Deel blog:

Een Haarlems icoon is toch wel dokter Hans Moolenburgh, hij werd 93 jaar en was tot op hoge leeftijd actief. Dokter Moolenburgh en Van der Pigge hebben jarenlang intensief samengewerkt en het was dan ook erg verdrietig om het nieuws te krijgen dat de dokter op 8 november 2018 was overleden.

Gouttes aux essences

Een van de middelen die hij in Nederland heeft geïntroduceerd speelde kennelijk ook in zijn eigen gezin een hoofdrol: de Franse Druppels, in die tijd bekend onder de Franse naam ‘Gouttes aux essences’. Zijn zonen noemden ieder voor zich deze druppels toen wij vanuit Van der Pigge de familie kwamen condoleren bij het afscheid van deze markante persoonlijkheid. Bij het schudden van de handen en het noemen van onze naam hoorden we steevast: “Van der Pigge? Ah! Gouttes aux essences!”. Er volgde een zucht en er werd grijnzend toegevoegd dat dat wel heel sterk spul was.

Franse Druppels

Het importeren van deze druppels ging steeds moeizamer en wij besloten om ons eigen recept te maken. Dit werd door dokter Moolenburgh getest en na een aantal pogingen gelukkig als uitstekend beoordeeld. Wij doopten dit mengsel ‘Franse Druppels’.

Franse Druppels zijn samengesteld uit diverse etherische oliën. De pepermunt-, kruidnagel-, tijm-, lavendel- en kaneelolie maken het tot een frisse lucht gevende compositie. Het is een sterk goedje gebleven, mag ik wel zeggen, en ook bij ons thuis wordt het middel steevast ingezet. En met een nog lang naar menthol ruikende adem zetten wij de dag voort.

Stomen in een verdamper

Franse Druppels kunnen worden ingenomen om in bepaalde omstandigheden meer lucht te geven, maar je kunt het ook gebruiken om in een kamer te stomen in een verdamper. We hebben met deze heerlijke druppels mooie resultaten gezien voor de luchtwegen*, alleen we mogen hier niet vermelden wat het precies doet in verband met de Europese claimsverordening. Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt, dan mag je ons natuurlijk bellen of mailen of gezellig langskomen in de winkel. Dan kun je het eens ervaren door te proeven!

Ingrediënten

Alcohol 96% v/v, Aqua, etherische pepermuntolie (Mentha Piperita folia), etherische kruidnagelolie (Caryophyllus aromaticus flos), etherische tijmolie (Thymus vulgaris herba), etherische lavendelolie (Lavendula officinalis flores), etherische Ceylon kaneelolie (Cinnamonum verum cortex).

Deze druppels worden afgeraden voor inname onder de 6 jaar.

*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Deel blog:

2 reacties

 1. miekeklerk@hetnet.nl schreef:

  Op aanraden van een patiënt van Dr. Moolenburgh heb ik de druppels in huis gehaald, maar kan niet helemaal vinden bij welke klachten ik de druppels moet gebruiken, hebben jullie meer info voor mij??? Bij voorbaat dank
  MIeke Klerk

  • Pamela van Booren schreef:

   Beste Mieke,
   We mogen daar helaas op deze openbare plek niks over schrijven. We willen je vriendelijk verzoeken om de winkel even te bellen voor een advies en uitleg.
   Telefoonnummer 023-5312454. Hartelijk dank! We staan je graag te woord.

Reactie plaatsen