• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging (NL) vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Chiazaadjes, jammaker en gezonde alleskunner

Door Sophie van Rijn, 31 augustus 2018
Deel blog:

Deze vrijdag in het Pigge-weetje een antwoord op de vraag die we sinds een tijdje veel horen in de winkel: waar kan ik pectine om jam mee te maken, kopen? Sinds Marmello er niet meer is zijn de jammakers onder ons naarstig op zoek naar een alternatief. Tot voor kort moesten we je dan, met spijt, doorverwijzen naar een andere winkel. Want pectine hebben wij niet.

Alternatief voor pectine

Maar deze week is er goed nieuws voor alle jammakers die we niet hebben kunnen helpen. We hebben een alternatief gevonden. En wel een die we gewoon in de winkel hebben, chiazaadjes! De oplossing lag al die tijd al onder onze neus, in de la. Chiazaadjes kunnen als alternatief voor pectine dienen. Een recept volgt, maar eerst iets meer over dit wonderlijke zaadje en haar vele eigenschappen.

Minuscuul krachtpatsertje

Chiazaadjes zijn hele kleine, grijs gekleurde korreltjes afkomstig van een éénjarige plant die familie is van de munt. Het is een heel voedzaam zaadje dat rijk is aan mineralen, vitaminen, eiwitten, vetzuren, vezels én antioxidanten. Een ware krachtpatser die meer vezels bevat dan bijvoorbeeld lijnzaad en meer ijzer dan spinazie. In antioxidanten overtreft het zelfs de blauwe bes en het grootste gedeelte van de vetzuren in het zaadje bestaat uit alfa-linoleenzuur, een voorloper van Omega 3. Een ware multivitamine in een korreltje.

Wat doet het allemaal voor ons lijf?

Sowieso voedingsstoffen aanvullen. Het helpt ook de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, mits in voorgeweekte vorm genuttigd. Het helpt de stoelgang doordat het zo rijk is aan vezels. Het helpt bij de opbouw van spieren doordat het zo rijk is aan eiwitten. En het helpt ontstekingen te remmen en hormonale balans te behouden doordat het zo rijk is aan vetzuren. Én je kunt er dus heerlijke jam mee maken.

Is er dan geen enkele kanttekening?

Helaas, die is er wel. Chiazaad is niet voor iedereen even geschikt. Er zijn mensen die er darmklachten zoals, winderigheid en diarree van kunnen krijgen. Vaak heeft dat te maken met het hoge gehalte aan vezels. Dat maakt chizaad zeer geschikt bij verstopping, maar vergeet dan niet om er veel bij te drinken.

Ook kan chiazaad de bloeddruk verlagen doordat het een bloedverdunend effect heeft. Voor mensen met een lage bloeddruk of bloeddrukverlagende medicatie is het dus raadzaam alleen in overleg met een arts chiazaad te gebruiken.

Heb je hier echter geen last van en ben je op zoek naar pectine of iets dat pectine kan vervangen?

Dan hierbij een recept voor jam gemaakt met chiazaad


Wat heb je nodig?
Een blender of staafmixer
500 gr rijp fruit naar keuze. Alles kan.
3 el chiazaadjes
1 el honing
1 tl citroensap
1/4 tl vanillepoeder
snufje zout

Hoe doe je het?
Was het fruit en verwijder eventuele steeltjes of kroontjes.
Doe alle ingrediënten, behalve de chiazaadjes in de blender.
Terwijl de blender op de hoogste stand draait, giet je langzaam de chiazaadjes erbij.
Alle chiazaadjes erin? Zet dan de blender uit.
Bewaar de jam in een goed afgesloten weckpot. De chiajam is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Nog een laatste tip

Wil je chiazaad gebruiken in bijvoorbeeld muesli, salades of smoothies en optimaal gebruik maken van alle voordelen die het zaadje biedt? “Breek” de zaadjes dan eerst in een molentje of vijzel. Dan komen al die voedingsstoffen makkelijker vrij en kan jouw lijf ze beter benutten. Wil je ze ongemalen gebruiken? Bijvoorbeeld voor een betere stoelgang. Week de zaadjes dan eerst in een beetje water totdat ze een gel-achtige substantie vormen voordat je ze toevoegt. Vergeet dan niet om er veel bij te drinken.

Dus, ben je nog steeds op zoek naar een goed alternatief om jam te maken? Kom gerust bij ons binnen. Wij hebben chiazaadjes.

Deel blog:

Reactie plaatsen