• Van der Pigge
  • Gierstraat 3
  • Haarlem
023 303 0720
  • Gratis bezorging vanaf € 35,-
  • Binnen 2 werkdagen bezorgd
  • Vakkundig advies

Bentoniet: een oeroud, wonderlijk middel

Door Roseline Kustner, 10 januari 2019
Deel blog:

Bentoniet komt uit de grond en ziet eruit als een fijn poeder dat uit microscopisch kleine kristalletjes is opgebouwd. Het is een natuurlijke minerale klei, afkomstig uit vulkaanas. Bentoniet wordt ook wel Montmorilloniet genoemd, vernoemd naar de plaats Montmorillon in Frankrijk.

Het bijzondere aan bentoniet

Er bestaan allerlei verschillende typen klei, zoals bentoniet, groene klei, witte klei, rode klei, gele klei en heilaarde (die van löss is gemaakt). Kleitypen verschillen van elkaar in kleur, textuur, waterbindend vermogen en absorberend vermogen. Deze variaties ontstaan door de verschillende mineralen en plantenresten die in de verschillende bodemtypen zitten waar de klei uit wordt gewonnen.

Het bijzondere aan bentonietklei is dat het een zeer zachte minerale klei is. Het heeft een waanzinnig groot waterbindend vermogen. Dat merk je wanneer je bentoniet oplost in water: eerst krijg je een beetje een rommelig geheel van kleiklontjes in water, maar na 12 uur is dit veranderd in een mooi homogeen, stroperig mengsel.

Andere kleitypen, zoals heilaarde en groene klei, zijn scherper qua droge structuur en hebben een minder groot waterbindend vermogen. Als je deze typen klei met water mengt, binden ze niet volledig met het water, maar maken het water alleen troebel en zakken vervolgens naar de bodem.

Bentoniet bevat van nature een hoog percentage natrium en wordt daarom ook wel natriumbentoniet genoemd. Daarnaast bevat het een rijkdom aan andere mineralen en sporenelementen.

Hoe werkt bentoniet?

Klei is een oeroud geneesmiddel. Al sinds het begin der tijden wordt het door de mens gebruikt. De kracht van klei zit ‘m in haar zeer sterk absorberende vermogen. Wanneer klei met water in aanraking komt, krijgen de mineralen in de klei een negatieve scheikundige lading. Deze negatieve lading veroorzaakt de sterke aantrekkingskracht van de klei en geeft het haar unieke, sterk absorberende vermogen.

Toepassingen van bentonietklei

Bentoniet, vermengd met water, absorbeert lichaamsvreemde stoffen. Dit werkingsmechanisme staat aan de basis van de grote variëteit aan heilzame en geneeskrachtige toepassingen van deze klei.

De clean sweep-kuur

Bentoniet kun je, mits goed opgelost in water, drinken. Tijdens de passage door je maagdarmkanaal absorbeert bentoniet lichaamsvreemde stoffen. Op basis van dit mechanisme bedacht wijlen dokter Moolenburgh ooit de clean sweep-kuur: een reinigende kuur met bentoniet en psyliumvezels.

Deze kuur doe je als volgt

Los 75 gram bentoniet op in 1,5 liter schoon drinkwater. Schud of roer dit mengsel goed en laat het minstens 12 uur staan. Het duurt namelijk lang voordat bentoniet écht goed is opgelost. Na ongeveer 12 uur ziet het mengsel er uit als een stroperige, homogene massa. Dan is het klaar voor gebruik. Bewaar de bentonietoplossing in de koelkast.

Meng 1 eetlepel psylliumvezels met 200 ml lauw water. Roer het even stevig door en drink het meteen op, want de vezels zwellen op als je ze in het water laat staan. Drink daarna direct nog een glas water van ongeveer 200 ml. Drink daarna 100 ml van de bentonietoplossing. Neem deze dranken steeds drie maal per dag, op een zo leeg mogelijke maag, tussen de maaltijden door.

De clean sweep-kuur duurt 5 dagen. In totaal gebruik je dus 15 keer een inname psylliumvezels met bentonietoplossing. Psylliumvezels nemen veel water op en zetten in je darmen uit zoals een spons die water opzuigt. Bentoniet absorbeert lichaamsvreemde stoffen. Deze gecombineerde massa werkt zich als een soort reinigend bezemwagentje door je dunne en dikke darm heen, komt in alle hoeken en ruimt op die manier allerlei rommel op die je normaal gesproken niet zo goed kwijt zou kunnen raken.

De clean sweep-kuur kan je de eerste dagen een beetje een ongemakkelijk gevoel in je buik geven. Ook kun je stukjes ongerechtigheden in je ontlasting zien, dit hoort erbij en kan zelfs nog enige dagen na de kuur voorkomen. De clean sweep-kuur is heel geschikt om te doen na een antibioticumkuur. Gebruik na deze kuur kuur altijd een tot enkele weken lang een probioticum om de darm verder op orde te krijgen.

Doe de clean sweep-kuur niet of uitsluitend op advies van je arts of therapeut wanneer je lijdt aan een ernstige ziekte of aandoening.

De bentonietkuur

Je hoeft natuurlijk niet een hele clean sweep kuur-te doen om van de heilzame effecten van bentoniet te kunnen profiteren. Je kunt ook ’s ochtends en ’s avonds een glaasje bentonietoplossing op een lege maag drinken bij wijze van reinigende kuur. Dit kan op zichzelf staan of je kunt het als ondersteuning gebruiken bij bijvoorbeeld een zuurbasekuur, een vastenkuur of een andere vorm van lichaamsreiniging. Gebruik een bentonietkuur maximaal 3 weken achter elkaar en niet langer.

Bentoniet, de clean sweep-kuur en geneesmiddelen: let goed op!

Zoals gezegd absorbeert klei lichaamsvreemde stoffen. Wanneer je bentoniet inneemt, absorbeert het dus ook geneesmiddelen, sommige voedingssupplementen en andere lichaamsvreemde stoffen in je maagdarmkanaal. Gelijktijdig gebruik van bentoniet met geneesmiddelen is daarom af te raden. Bentoniet wordt nooit doorlopend gebruikt, maar altijd in de vorm van een korte kuur van enkele dagen tot weken achter elkaar. Afhankelijk van het type geneesmiddelen dat je eventueel gebruikt, is te bepalen of een kuur met bentoniet veilig is voor jou. Overleg hierover met je voorschrijvend arts. Let op: ook de anticonceptiepil werkt mogelijk minder goed tijdens een bentonietkuur. Gebruik daarom altijd condooms in de periode rondom de bentonietkuur.

Klei als gezichtsmasker

Klei wordt veel gebruikt in gezichtsmaskers, make-up en crèmes omdat het gifstoffen uit de huid helpt verwijderen en de huid mooi matteert. Meng bentoniet met een beetje water, plantaardige olie (afhankelijk van je huidtype bijvoorbeeld met arganolie, macadamiaolie of avocado-olie) en/of rozenwater en laat het een paar uurtjes staan totdat het een mooie homogene, stroperige substantie is geworden. Gebruik dit als gezichtsmasker om je huid te zuiveren en verjongen. Was na gebruik goed af met lauwwarm water en sluit je poriën met een goede toner.

De energetische werking van klei

Naast de krachtige absorberende werking op fysieke stoffen heeft klei deze werking ook in energetische zin. Van kristallen is al lang bekend dat ze een unieke energetische invloed kunnen uitoefenen op mensen, dieren en planten. Afhankelijk van hun minerale samenstelling kunnen kristallen een overwegend absorberende of een overwegend projectieve, uitzendende energie hebben. Deze hoofdwerking is vervolgens in allerlei subkarakteristieken te verdelen.

Klei is zeer rijk aan microscopisch kleine mineraalkristallen en heeft op basis daarvan ook in energetische zin een absorberende invloed op onze energie.

Een geweldige manier om hiervan te profiteren, is door klei in een voetenbad te gebruiken. Een warm voetenbad met klei onttrekt energetische ballast aan je systeem. Het werkt daardoor sterk aardend, ontspannend en maakt je helder. Dit voetenbad is erg fijn om te nemen na een lange dag, als je hoogsensitief bent of anderszins snel last hebt van prikkels en indrukken van buitenaf en deze niet-eigen energie ook gemakkelijk vasthoudt.

Een diep reinigend voetenbad met klei

Voeg een hele of halve dag van tevoren twee volle eetlepels bentoniet toe aan ongeveer een liter water, zodat de klei goed kan hydrateren.

Vul een voetenbad (of een ruime teil of emmer) met lekker warm water. Voeg naar behoefte een paar druppeltjes etherische olie (bijvoorbeeld lavendelolie) aan je liter bentonietmengsel toe, roer het er goed doorheen en los alles vervolgens op in je voetenbad. Het is van belang om de etherische olie eerst door het kleimengsel te mengen en de klei daarna pas aan je voetenbad toe te voegen, zodat de klei de etherische olie goed kan emulgeren.

Je kunt ook een andere kleisoort gebruiken, zoals groene klei. Deze hoef je niet van tevoren te hydrateren. Doe in dat geval twee flinke eetlepels groene klei in een schaaltje en roer er een paar druppels etherische olie doorheen. Voeg dit mengsel vervolgens aan je voetenbad toe.

Installeer je met je voetenbad comfortabel op een zachte bank of stoel, met een lekker warm dekentje, kaarsjes en een dampende kop kruidenthee, een zachte handdoek, een lekker ontspannend muziekje en een fijne massage-olie. Week je voeten zo lang als je fijn vindt, zend alles wat je los wilt laten het kleiwater in en ontspan je diep. Droog daarna je voeten goed af en masseer ze lekker in met een fijne olie.

Keltisch zeezout en klei

Ook de oude Kelten waren al op de hoogte van de sterk reinigende werking van klei. Bij Guérande, een Middeleeuws stadje in het Loiregebied in Frankrijk, liggen de oude Keltische zoutgronden waar het bekende Keltisch zeezout vandaan komt. Dit zout wordt gewonnen door zeewater door aaneengeschakelde ondiepe bassins te leiden. Deze bassins hebben een natuurlijke kleibodem, die de verontreinigingen uit het langsstromende zeewater en zout absorbeert. Door deze natuurlijke reiniging is dit hoogwaardige zeezout schoon, zonder dat het verder bewerkt hoeft te worden. De kenmerkende lichtgrijze kleur van Keltisch zeezout (sel gris) is van deze kleibodem afkomstig. De kleigronden van Guérande worden al honderden jaren tot op de dag van vandaag voor dit ambachtelijke Keltische zoutwinningsproces gebruikt.

Klei in het dierenrijk

Klei wordt zelfs door dieren gebruikt als reinigend middel. Ik schrijf dat eigenlijk verkeerd om: ‘zelfs door dieren’. Want het geneeskrachtige gebruik van klei is zó ontzettend oud dat het waarschijnlijker is dat de mens het gebruik ervan in de oertijd van dieren heeft afgekeken, dan andersom. In het regenwoud leven bijvoorbeeld vogelsoorten die leven van een bepaald type bessen. Deze bessen bevatten een kleine hoeveelheid gifstoffen. Om niet te sterven aan hun dieet, bezoeken deze vogels eens in de zoveel tijd massaal een kleibedding waar ze een grote hoeveelheid klei eten. De klei absorbeert de gifstoffen in hun maagdarmkanaal, waardoor de vogels gezond kunnen blijven ondanks hun giftige dieet.

 

Heb je vragen of ben je nieuwsgierig naar wat bentoniet voor jou kan doen? Loop gerust binnen en vraag ons advies, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Deel blog:

Reactie plaatsen